Expectació a Arenys de Munt poc abans del tancament de les urnes

  • A les sis de la tarda la participació era del 35,4%, superior a tots els últims processos electorals · Hi ha acreditats 300 periodistes de tot el món · El batlle espera que el poble sigui la punta de llança d'altres consultes · Fracàs de la manifestació falangista

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
MÉS SOBRE EL 13-S A ARENYS DE MUNT

> Vídeo de l'acte de suport i de tancament de campanya (12 de setembre).

> En aquesta entrevista en vídeo el batlle d'Arenys de Munt, Carles Móra, reitera que la consulta s'ha de poder fer perquè l'organitza una entitat privada i l'ajuntament únicament cedeix un local perquè es pugui dur a terme.

> Manifest d'adhesió a la consulta d'Arenys de Munt (pdf).

> Grup de Facebook i vídeo de suport a la consulta d'Arenys de Munt.

> Enquesta de VilaWeb: Caldria estendre la consulta d'Arenys de Munt al màxim nombre de municipis?

> Vídeo del míting unitari d'Arenys de Munt del 5 de setembre.

Redacció
13.09.2009 - 13:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La consulta per la independència que es fa a Arenys de Munt continua mantenint un alt nivell de participació. A les sis de la tarda ja havien participat 2.309 electors, un 35,44% del cens. El portaveu de la comissió organitzadora de la consulta, Josep Manel Ximenis, destaca que les xifres són superiors a la participació que va tenir el referèndum de l’estatut a la mateixa hora (35,20%). La xifra també supera la de les darreres eleccions europees (26, 76%) i la del referèndum de la constitució europea (31,21%). A Arenys de Munt es respira avui un ambient extraordinari, de festa i de sentiment de jornada històrica, car per primera vegada un municipi del país fa una consulta per la independència (vegeu-ne aquest vídeo). Els accessos al poble i els aparcaments s’han col·lapsat i els carrers són plens de famílies vingudes de tot el país per a participar en una jornada reivindicativa. Als voltants del Centre Moral, que és on es fan les votacions, hi ha una gran expectació perquè a les vuit del vespre tancaran les urnes i entre les nou i les deu se sabran els resultats. Fins aleshores hi hauran pogut votar tots els empadronats al municipi de més de setze anys, tant si tenen ciutadania espanyola com si no.

La consulta ha suscitat una gran expectació, no solament a casa nostra, sinó a tot el món: hi ha més de 300 periodistes acreditats, també de les principals agències internacionals, de la BBC i de la televisió alemanya.

El batlle, Carles Móra, ha manifestat avui que se sentia molt content de com anava la jornada, perquè la consulta era una defensa de la llibertat d’expressió, que és un dret ‘constitucional i universal’. I no solament això, ans també havia de servir per fer palesa l’opinió dels ciutadans d’Arenys de Munt i ser una punta de llança perquè més pobles fessin consultes sobre la independència.Gran participació

Les expectatives dels organitzadors sobre la consulta resulten superades amb escreix. Ximenis ha explicat que un indicador d’aquesta alta participació era el vot per correu. Els organitzadors esperaven uns 25 vots per correu, però al final n’hi ha hagut 183. Aquests vots s’afegiran a les urnes quan es tancaran les votacions, a les vuit del vespre.

Els partits, a Arenys

Delegacions de Convergència, d’Esquerra i de la CUP són avui a Arenys de Munt per donar suport a la consulta. Quant a Iniciativa, que també hi dóna suport, no té previst d’enviar-hi cap delegació.

Cal recordar que tots quatre partits van aprovar unitàriament al ple municipal de l’ajuntament de participar en l’organització del referèndum que, per decisió judicial, no es pot fer en cap dependència consistorial. De fet, el jutge ha prohibit a l’ajuntament d’intervenir en cap sentit en l’organització del referèndum, fins i tot de cedir cap espai municipal per a cap activitat que s’hi relacioni.

Concentració ínfima de falangistes

La concentració de la Falange ha estat tan sols d’unes quantes desenes de manifestants, que han arribat amb dos autocars. Els falangistes han estat envoltats d’un doble cordó: un de policíac i un de ciutadà, que no ha parat de cantar els segadors i que ha minimitzat la concentració.

Enllaços
Actes populars que es fan a Arenys de Munt per donar suport a la consulta.
VULLVOTAR.CAT, Campanya d’adhesions a la proposta de votar la independència en referèndum.
VilaWeb: Les polèmiques decisions judicials al voltant del referèndum d’Arenys de Munt reboten a Europa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any