La justícia no deixa a l’Ajuntament d’Arenys de Munt donar suport a la consulta i en canvi permet la manifestació de la Falange

  • El batlle anuncia que recorrerà la prohibició de l'acord del consistori · Els organitzadors de la consulta asseguren que es durà a terme

VilaWeb
UN FALANGISTA, ADVOCAT DE L'ESTAT

Com pot ser que Jorge Buxadé, un ex-candidat de Falange i simpatitzant d'associacions ultra-conservadores i espanyolistes com Peones Negros i el Fòrum Català de la Família, sigui l'advocat de l'estat en el cas de la consulta d'Arenys de Munt? En aquest article us ho expliquem i també us n'oferim el perfil. Podeu llegir el mail obert de Vicent Partal sobre aquest fet: És que són així!

Redacció
09.09.2009 - 11:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutjat del contenciós administratiu número 14 de Barcelona ha decidit avui de mantenir la suspensió de l’acord de l’Ajuntament d’Arenys de Munt per donar suport a la consulta popular per la independència del diumenge vinent (interlocutòria, en pdf). Així ho va demanar l’advocat de l’estat, Jorge Buxadé, ex-candidat de Falange. Precisament la Falange es podrà manifestar, tal com volia, diumenge mateix. Així ho ha decidit la sala segona del contenciós administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que ha acceptat el recurs dels falangistes contra la decisió del departament d’Interior de canviar de dia la manifestació (sentència, en pdf).La interlocutòria afirma que si bé l’Ajuntament havia al·legat que els únics límits de la consulta eren ‘pacífics i democràtics’, són les normes substantives i de procediment les que estableixen aquests límits i que ‘és l’estat qui ostenta competència exclusiva en matèria de convocatòria de consultes populars’.

Dilluns passat, l’Ajuntament d’Arenys de Munt va apel·lar a través de l’advocat Salvador Milà a la ‘llibertat d’expressió’ per defensar l’acord de suport de l’Ajuntament a la consulta popular sobre la independència de Catalunya. Milà va esgrimir davant la jutgessa que aquest acord era legal perquè l’Ajuntament no ha organitzat cap referèndum i que per tant no havia infringit cap llei. En aquest sentit, va assegurar que l’Ajuntament només dóna suport a una consulta popular ‘democràtica i pacífica’ organitzada per una entitat privada del poble, el moviment arenyenc per l’autodeterminació (MAPA).

Reaccions a la decisió

Després de saber la decisió judicial, els organitzadors de la consulta han dit que es faria de totes maneres. I el batlle, Carles Móra, ha anunciat a Ràdio Arenys que presentaria un recurs contra la prohibició de la jutgessa de l’acord municipal per donar suport a la consulta, subscrit per tots els grups tret del PSC.

El conseller de Governació, Jordi Ausàs, ha mostrat el seu rebuig a la sentència del TSJC i ha dit que el resultat de la justícia l’ha ‘desorientat’ perquè ‘no es pot entendre es miri com es miri’. El responsable de Governació s’ha mostrat optimista però per les possibilitats que donarà la nova Llei de consultes de Catalunya, en procés d’aprovació al Parlament. Ausàs no ha descartat plantejar un referèndum sobre la independència a nivell de país perquè ‘serà possible preguntar sobre qualsevol tema d’especial transcendència política’, ha dit.

Els partits polítics també han reaccionat davant les decisions judicials sobre la consulta popular a Arenys de Munt. CiU, ERC i ICV les han criticat mentre que el PP i Ciutadans les han celebrat. ‘El nivell de ridícul i la pèrdua de papers fruit de la reacció dels estaments de l’Estat ens deixa perplexes’, ha declarat el portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol. ‘Ho hem dit pel dret i pel revés, una consulta com la d’Arenys per part d’una entitat privada no podia generar el rebombori que ha generat a la resta de l’Estat’, ha remarcat.

La portaveu parlamentària d’ERC, Anna Simó, ha deixat ben clar que no comparteix ‘l’enfocament jurídic que s’ha donat en les dues qüestions’. ‘És una consulta plenament legal’, ha recalcat, al temps que ha indicat que aquesta s’ha de fer ‘en un altre lloc’. De fet, ha insistit en què ‘la sentència quedaria acomplerta i la consulta se celebra si es fa en un lloc diferent del que són les dependències municipals’.

En aquest context, ha declarat que la manifestació de la Falange ‘pot provocar tensions i desafiaments que coartaran el què hauria de ser una jornada de normalitat’. Per contra, Simó ha assenyalat que la comissió organitzadors de la consulta ‘ha actuat amb molt de sentit comú perquè es fomentés la normalitat i la gent d’Arenys pogués votar amb tota la tranquil·litat possible, cosa que no serà’, ha afegit. ‘Com pot ser que s’autoritzi una manifestació d’un grup falangista que ve a propiciar tensions i coartar la llibertat dels ciutadans i, en canvi, no es deixi que l’Ajuntament doni un mínim suport d’infraestructura en una entitat?’, ha preguntat. ‘És el món al revés’, ha afegit.

Per la seva part, la portaveu parlamentària d’ICV-EUiA, Dolors Camats, ha criticat que ‘és una decisió lamentable’. ‘Amb molt senderi el Govern i Interior van posposar la manifestació per evitar qualsevol provocació el dia de la consulta’, ha dit, al temps que ha afegit que ‘el Govern va actuar per evitar la provocació de la Falange i és un error que avui el jutge hagi permès la concentració el mateix dia que es fa la consulta’. Camats ha conclòs: ‘És un error que s’autoritzi una manifestació que és una provocació i està feta per provocar problemes el diumenge’.

En canvi, la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, ha mostrat el seu absolut respecte a les decisions judicials. ‘Hem cregut que s’havien de prendre totes les mesures per evitar el referèndum a Arenys de Munt. Volem evitar aquestes propostes i deliris independentistes de molts’, ha remarcat.

El president i parlamentari de Ciutadans, Albert, Rivera, ha celebrat les últimes decisions judicials. Així mateix, ha reclamat al conseller de Governació, Jordi Ausàs, que comparegui al Parlament ‘per explicar en seu parlamentària perquè no va actuar com ho ha fet el govern espanyol quan algú comet una il•legalitat’. ‘No es pot fer partidisme des d’una conselleria ni independentisme des de la conselleria de Governació’, ha dit.

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel, ha dit que la decisió demostra que ‘l’actuació de l’administració general de l’estat ha estat correctíssima’. En declaracions a l’ACN, Rangel s’ha defensat d’aquesta manera de les crítiques dels partits polítics, que havien considerat desmesurada l’actuació de l’estat espanyol en aquest cas. D’altra banda, Rangel ha afegit que la resolució és ‘molt clara i molt contundent’.

La Falange podrà manifestar-se diumenge vinent a Arenys de Munt

Sobre la manifestació de la Falange, el TSJC permet que es faci el dia 13 mateix a la plaça de Catalunya entre les 12.30 i les 14.00. La sentència explica que el secretari de Seguretat de la Generalitat va dictar una resolució el 14 d’agost en què modificava el lloc de la concentració d’acord amb els informes policials i per raons d’ordre públic, però no va modificar-ne la data, cosa que sí que va fer en un informe posterior, el 2 de setembre, contra el qual va presentar recurs la Falange. Per a la Sala, la modificació de la data ‘suposa una alteració de tal calibre que equival a la pràctica a una prohibició’ i afegeix que priva al dret de reunió i d’exposició d’idees públiques a la Falange.

Davant la permissió de la manifestació de la Falange, el regidor de la CUP d’Arenys de Munt, Josep Manel Ximenis ha dit que si diumenge hi ha aldarulls i enfrontaments algú haurà d’assumir responsabilitats. Móra ha explicat que per evitar que hi hagi incidents ja hi ha preparat un dispositiu conjunt de la policia local amb els mossos d’esquadra.

Enllaços
Documents en PDF: Interlocutòria de la jutgessa que prohibeix a l’Ajuntament d’Arenys de donar suport a la consulta l Sentència del TSJC que permet a Falange de manifestar-se diumenge.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any