Clam unitari a Arenys de Munt en favor de la consulta per la independència de Catalunya

  • En el míting, hi van participar tots els grups amb representació municipal, tret del PSC · Van assegurar el seu suport als municipis que també decideixin fer la consulta

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
06.09.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Més de sis-centes persones van assistir ahir al vespre al míting polític a Arenys de Munt en suport a la consulta popular per la independència de Catalunya que vol fer aquesta localitat el diumenge 13 de setembre. Hi van participar tots els partits amb representació municipal que votaren en favor de fer la consulta, Esquerra, CiU, la CUP i els Independents d’Arenys de Munt 2000. Van dir que donaran suport als municipis que decideixin fer la consulta.Amb aplaudiments i crits d’independència des de l’inici del miting, l’acte va ser un clam unànime tant a favor del ‘sí’ a la consulta, com en defensa de la convocatòria de referèndums a tots els municipis catalans. De fet, van recordar que ja segueixen Arenys de Munt, Sant Pere de Torelló, Figueres, Argentona i Seròs.

Així doncs, tot apunta que la d’Arenys de Munt no serà una única ‘flor d’estiu’, en paraules de l’alcalde de Sant Pere de Torelló i president de les Enteses pel Progrés Municipal coalitzades amb ICV-EUiA, Jordi Fàbrega, que va instar a les EPM que ho vulguin a convocar processos de consulta com el d’Arenys de Munt. El també promotor de la plataforma d’electes per l’autodeterminació Decidim.cat, formada per 1.200 regidors i 146 alcaldes, va assegurar que d’entrada ’30 o 40′ municipis han manifestat la seva voluntat de seguir la iniciativa d’Arenys de Munt.

L’efecte dominó

‘En l’acte hi ha hagut molta eufòria ja que som conscients que la consulta està agafant una embranzida molt forta i està tenint un efecte dominó que fa que altres localitats també s’interessin’, va dir l’alcalde d’Arenys de Munt, Carles Móra a VilaWeb. ‘Ha estat un míting molt emotiu’, va afirmar i va afegir que amb la reacció que el govern espanyol ha tingut davant la consulta proposada per Arenys de Munt, està demostrant que té por. Móra també va valorar molt positivament que en l’acte hi assistís gent de totes les edats.

El president de la sectorial d’immigració de CDC, Àngel Colom, va assegurar que CiU ‘acompanyarà’ tots els processos d’independència que promoguin els municipis i va considerar que ‘si començant per baix Espanya es posa tant nerviosa, vol dir que anem bé’. Colom no es va estalviar una crítica a la Llei de consultes populars que promou el Govern i que es tramita al Parlament, perquè deixa en mans de l’Estat –que ‘juga brut’- l’autorització de referèndums, tot i que ho ha rebaixat admetent que té aspectes positius. Tampoc se n’va estar Simó de contestar-li que la Llei de consultes és una llei ‘jurídicament impecable’, si bé ha admès que ‘caldrà anar més enllà’.

Simó va fer una crida a la unitat d’acció i va instar els arenyencs a votar el 13 ‘sense por’ ni caure en les ‘provocacions’ dels falangistes. Va considerar que l’Estat fa ‘el ridícul’ oposant-se a la consulta d’Arenys de Munt, un ‘acte de normalitat’ que, malgrat que és simbòlic, ‘neguiteja, però neguitegem bé, amb el cap’ sense caure en provocacions. Va defensar l’estratègia dels republicans en el procés per sumar una majoria social i política a favor de la indeèndència, i va recordat que, per ERC ‘sense alliberament social no hi ha alliberament nacional, i sense alliberament nacional és difícil l’alliberament social’.

‘L’estat espanyol és més feble del que ens sembla’

El president de les EPM, Jordi Fabregà, va instar les EPM i els electes de Decidim.cat a convocar consultes arreu per forçar la ‘confrontació’ amb l’Estat. Per Fàbrega, la resposta ‘aforada’ de l’estat espanyol a la consulta d’Arenys de Munt demostra que cal entrar-hi en ‘confrontació’ amb les ‘armes del diàleg i la transparència’. És precisament l’anul·lació de l’acord de ple d’Arenys de Munt que dóna suport a la consulta per part del jutge a instàncies de l’advocacia de l’Estat que fa pensar a Fàbrega que ‘l’estat espanyol és més feble del que ens sembla’.

Per la seva part, el cantant Francesc Ribera ‘Titot’ (CUP) va cridar a trencar definitivament amb l’autonomisme i va fer un paral·lelisme de la situació del país amb els seus jocs d’infància. Va dir que ell no vol ‘que canviin les regles del joc’ –amb crítica explícita a l’Estatut i el finançament, sinó que vol ‘canviar el joc’. ‘La única manera de deixar el monopoli per jugar a la botifarra és aixecant-se de la taula, com ha fet Arenys de Munt’, va dir.

El PSC no hi va assistir ja que no va votar a favor de la consulta al·legant que la seva opció era el federalisme i no pas la independència. El manifest (pdf) de la consulta continua sumant més adhesions.

Manifest

Fins ara han estat moltes les mostres de suport, tant de partits polítics, com d’entitats i personalitats del món polític, cultural i associatiu. Entre els adherits (pdf) al manifest de suport a la consulta hi hi l’ex-president de la Generalitat Pasqual Maragall; els consellers d’ERC Joan Manuel Tresserras i Josep Huguet; el secretari de Política Lingüística, Bernat Joan (ERC); l’ex-conseller del PSC, Ferran Mascarell; el rector de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) i militant socialista, Jaume Sobrequés; l’eurodiputat d’ERC Oriol Junqueras; el diputat d’ERC al Parlament Uriel Bertran; el president de l’àmbit d’immigració de CDC, Àngel Colom; l’ex-conseller i líder de Reagrupament.cat, Joan Carretero; escriptores com Empar Moliner i Isabel Clara Simó; els músics Francesc Ribera ‘Titot’ i Joan Reig; l’advocada Magda Oranich; i la cantant Núria Feliu.

Hi ha altres poblacions interessades en la consulta d’Arenys de Munt. De moment, les poblacions de Figueres, Argentona, Seròs i Sant Pere de Torelló ja han donat suport a la consulta independentista. Argentona també proposa fer una consulta com la d’Arenys igual que els municipis de Sant Pere de Torelló i de Seròs.

Mas i Puigcercós critiquen la reacció de De la Vega

El president de CiU, Artur Mas i el d’Esquerra, Joan Puigcercós, van criticar la reacció de la vice-presidenta del govern espanyol, Maria Teresa Fernández De la Vega, davant la consulta sobre la independència a Arenys de Munt prevista pel 13 de setembre. Mas va titllar de ‘ridícul’ i ‘desproporcionat’ el ‘rebombori’ d’aquesta consulta i Puigcercós va acusat De la Vega, d’exhibir la constitució ‘com si fos un codi penal contra els catalans’.

Enllaços
Webs de: CUP d’Arenys de Munt | ERC d’Arenys de Munt | CiU d’Arenys de Munt | Arenys de Munt 2000.
Pàgina web de la consulta popular per la independència de Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any