Interior rectifica i canvia la data de la manifestació falangista d’Arenys de Munt

  • CiU, ERC, ICV, el batlle, els organitzadors i Governació defensen la legalitat de la consulta d'Arenys de Munt · L'estat espanyol la vol suspendre · Seròs també farà una consulta

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
03.09.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una setmana després de rebre una àmplia argumentació de l’Ajuntament d’Arenys de Munt, el Departament d’Interior ha decidit de canviar la data de la manifestació de la Falange, convocada per al dia 13 de setembre vinent, el mateix dia que s’ha de fer la consulta popular per la independència. Interior ha assumit el temor del consistori que l’acte falangista no desvirtuï la consulta i pugui ser font de dificultats, i l’ajorna al dia 20.Ahir l’advocat de l’estat va presentar un recurs al titular del jutjat de contenciós administratiu número 14 de Barcelona contra la consulta popular, entenent que vulnera la llei de bases del règim local.

CiU, ERC i ICV, els organitzadors, el batlle d’Arenys de Munt i el Departament de Governació han criticat l’intent de suspendre la consulta d’Arenys i en defensen la legalitat, perquè qui organitza l’acte no és pas el consistori, sinó una comissió presidida pel Moviment Arenyenc per l’Autodeterminació.

Per Joan Ridao, secretari general d’ERC, la consulta és legítima, i ‘ni les institucions ni l’estat’ han de tenir ‘por de la democràcia’. Per Joan Herrera, secretari general d’ICV, el recurs del govern espanyol és ‘desafortunat’ i la consulta ha de fer-se ‘amb normalitat’. A banda, el diputat de CiU al Parlament de Catalunya, Lluís M. Corominas, s’ha sorprès de l’intent de prohibir la consulta i ha dit que, com que l’havia convocat una entitat privada, no podia vulnerar la llei de bases del règim local.

I és que aquest és l’argument dels advocats de l’estat espanyol: que la consulta vulnera la llei de bases de règim local perquè una consulta així s’escapa de les competències dels ajuntaments. Però el batlle d’Arenys de Munt, Carles Móra, pensa que hi ha una altra motivació. ‘A l’estat espanyol, el molesta que fem la consulta’, va dir ahir a VilaWeb’. ‘A Arenys ja havíem fet consultes populars; en vam fer dues abans de colgar la riera. I ara volen impedir que un poble parli; avui és Arenys, demà pot ser un altre’, va explicar. ‘Des del punt de vista jurídic i administratiu, el cas és en mans des nostres advocats, que asseguren que la consulta és del tot legal. La consulta no l’organitza l’ajuntament, sinó una comissió organitzadora. Si no es fa institucionalment, el consistori no vulnera res.’

Fonts de la Conselleria de Governació també han dit, en unes declaracions a VilaWeb, que la consulta, en efecte, no vulnerava la llei. Els motius són els mateixos que explicava el batlle. El conseller, Jordi Ausàs, no va voler fer cap declaració més.

Consulta també a Seròs

A Seròs (Segrià) també es farà una consulta sobre la independència de Catalunya, segons el batlle de la població, Gabriel Pena. Pena, d’ERC, i vice-president tercer de la Diputació de Lleida, ha dit que, la consulta, com en el cas d’Arenys de Munt, l’organitzaria una entitat cultural del municipi i no pas l’ajuntament, i que s’havien decidit impulsar-la arran de l’intent de l’estat espanyol de suspendre la consulta d’Arenys, encara que, en realitat, ja feia dies que s’ho rumiaven, a l’equip de govern, format amb majoria absoluta d’ERC.

I a més de dir que avui trucaria a l’alcalde d’Arenys de Munt per comunicar-li la decisió i donar-li suport, va animar tots els petits municipis de Catalunya a convocar consultes per la independència ‘perquè ara és el moment’.

Enllaços
Grup de Facebook de la consulta sobre l’autodeterminació a Arenys de Munt.
Vídeo sobre la consulta popular d’Arenys de Munt.
Text de la llei reguladora de les bases del règim local.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any