Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  02.09.2009  23:38

Interior rectifica i canvia la data de la manifestació falangista a Arenys de Munt

CiU, ERC, ICV, el batlle, els organitzadors i Governació defensen la legalitat de la consulta d'Arenys de Munt · L'estat espanyol la vol suspendre · Seròs també farà una consulta

Men?ame
 

Una setmana després de rebre un ampli argumentari de l'Ajuntament d'Arenys de Munt, el departament d'Interior ha decidit de canviar la data de la manifestació de la Falange, convocada per al dia 13 de setembre vinent, el mateix dia que se celebrarà la consulta popular per la independència. Interior ha assumit el temor del consistori que l'acte falangista desvirtués la consulta i pogués causar problemes i farà que se celebri el dia 20.

Aquest dimecres l'advocat de l'estat ha presentat un recurs al titular del jutjat del contenciós administratiu número 14 de Barcelona contra la consulta popular, entenent que vulnera la llei de bases del règim local.

CiU, ERC i ICV, els organitzadors, el batlle d'Arenys de Munt i el Departament de Governació han criticat l'intent de suspendre la consulta d'Arenys i en defensen la legalitat, perquè qui organitza l'acte no és pas el consistori, sinó una comissió encapçalada pel Moviment Arenyenc per l'Autodeterminació.

Per Joan Ridao, secretari general d'ERC, la consulta és legítima. 'Ni les institucions ni l'estat' havien de tenir 'por de la democràcia'. I Joan Herrera, secretari general d'ICV, diu que el recurs del govern espanyol és 'desafortunat' i que la consulta ha de fer-se 'amb normalitat'. A banda, al diputat de CiU al Parlament de Catalunya, Lluís M. Corominas, l'ha sorprès l'intent de prohibir la consulta i ha dit que com que l'havia convocat una entitat privada, no podia vulnerar la llei de bases del règim local.

Aquest és l'argument dels advocats de l'estat espanyol: que la consulta vulnera la llei de bases de règim local perquè una consulta així s'escapa de les competències de cap ajuntament. Però el batlle d'Arenys de Munt, Carles Móra, pensa que hi ha una altra motivació. 'A l'estat espanyol, li molesta que fem la consulta', va dir ahir a VilaWeb'.

'A Arenys ja havíem fet consultes populars, en vam fer dues abans de soterrar la riera. I ara volen impedir que un poble parli; avui és Arenys, demà en pot ser un altre', va afegir Móra. 'Des del punt de vista jurídic i administratiu, el cas és en mans des nostres advocats, que asseguren que la consulta és del tot legal. La consulta no l'organitza l'ajuntament, sinó una comissió organitzadora. Si no es fa institucionalment, el consistori no vulnera res'.

Fonts de la Conselleria de Governació també han dit, en declaracions a VilaWeb, que la consulta, en efecte, no vulnerava la llei. Els motius són els mateixos que explicava el batlle. El conseller, Jordi Ausàs, no va voler fer cap declaració més.

Consulta també a Seròs

A Seròs també s'hi farà una consulta sobre la independència de Catalunya, segons ha dit el batlle de la població, Gabriel Pena. Pena, d'ERC, és també el vice-president tercer de la Diputació de Lleida i ha dit que la consulta, com en el cas d'Arenys de Munt, l'organitzaria una entitat cultural del municipi i no l'ajuntament. També ha dit que han decidit impulsar-la arran de l'intent de l'estat espanyol de suspendre a consulta d'Arenys.

Pena diu que la consulta, com en el cas d'Arenys de Munt, l'organitzarà una entitat cultural del municipi i no l'ajuntament i també va animar tots els petits municipis de Catalunya a convocar consultes per la independència 'perquè ara és el moment'. Segons Gabriel Pena ja feia dies que s'ho rumiaven, a l'equip de govern, format en majoria absoluta per ERC. També va dir que avui trucaria a l'alcalde d'Arenys de Munt per comunicar-li la decisió i donar-li suport.

Men?ame