Notícies

Dijous  03.09.2009  06:00

Internet fa quaranta anys

Leonard Kleinrock, que va participar en l'experiment, explica en un vídeo com va ser la primera connexió

Men?ame
 

Tot just fa quatre dècades, el 2 de setembre de 1969, un equip de la Universitat de Califòrnia de Los Angeles (UCLA) va reeixir a enviar els primers bits de dades entre dos ordinadors a través d'un cable. Va establir, per tant, el primer node de xarxa i va néixer allò que avui anomenem internet. Leonard Kleinrock, que era un dels membres del laboratori que va assolir la fita, explica en un vídeo com va anar aquesta primera connexió.

Gairebé dos mesos més tard, el 29 d'octubre, el mateix equip va poder enviar el primer missatge d'un node a un altre, de la Universitat de Califòrnia a la de Stanford. Era un missatge molt curt: 'lo', havia de ser 'login', però el sistema va caure abans que fos possible d'acabar-lo. Tot i amb això, aquest primer missatge entre dos nodes també és considerat per molts com el veritable naixement d'internet.

Aquell equip d'una vintena de persones que va aconseguir fer passar les primeres dades per un cable gris va començar la construcció de la xarxa Arpanet, d'on més endavant va sortir internet. Això sí, internet tal com és avui no va començar a prendre forma fins que, els anys noranta, el britànic Tim Berners-Lee no va inventar la web.