La UE comença la retirada de les bombetes tradicionals

  • El pla, que acabarà el 2012, preveu un estalvi d'uns 10.000 milions anuals i fins a 160 euros per llar

VilaWeb
Redacció
01.09.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

A partir d’avui els productors deixen de distribuir les bombetes incandescents de més de 100 watts. Forma part d’un pla de la UE que retirarà gradualment les bombetes tradicionals amb l’objectiu d’aconseguir un estalvi energètic anual equivalent a uns 11.000 milions d’euros, entre uns 50 i 160 euros per llar. Al setembre de l’any vinent es deixaran de repartir les bombetes de més de 75 W, el 2011 les de més de 60 W i el 2012 les de 25 a 40 W.Els consumidors hauran de triar, d’ara en endavant, entre les bombetes fluorescents compactes de llarga durada (que gasten un 75% menys), les halògenes (que fan la mateixa llum que les incandescents però consumeixen entre un 25% i un 50% menys) i els LED.

Aquest procés de substitució de les bombetes tradicionals, que es va acordar el desembre de l’any passat i es va ratificar el març d’enguany, s’inclou dins del conjunt de mesures per a un desenvolupament sostenible. De fet, a més de l’estalvi econòmic que suposarà prescindir de les bombetes tradicionals, també s’aconseguirà de reduir les emissions de CO2 en 15 milions de tones.

Només utilitzen un 10% de l’energia que consumeixen

Les bombetes incandescents, que existeixen des del 1879, només utilitzen el 10% de l’energia que consumeixen a il·luminar; la resta es perd en forma de calor. ‘Les bombetes tradicionals són perilloses de canviar, no les pots tocar perquè cremen, i a més a més tenen una vida molt curta, aproximadament d’un any, un miler d’hores’, assegura un expert de la comissió europea.

Els consumidors hauran de pagar un preu força més elevat per les noves bombetes fluorescents compactes o les halògenes: si les incandescents costen ara uns 60 cèntims d’euro, les de nova generació surten per almenys dos euros però poden arribar a costar-ne fins a 10. Així ho va admetre ahir la comissió europea, que espera que els preus baixin a mesura que cada cop més europeus facin servir les bombetes noves.

Enllaços
Bloc d’Andris Piebalgs, membre de la Comissió Europea: Lighting the way to the future.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any