Multitudinari i emotiu últim adéu a l’editor Isidor Cònsul

  • Al funeral hi han assistit importants personalitats polítiques i culturals · Familiars i amics en reivindiquen el patriotisme i l'amor per la llengua i la literatura catalanes

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
29.08.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Importants personalitats de la cultura s’han reunit avui per retre un emotiu homenatge al director d’edicions Proa, Isidor Cònsul, que es va morir dijous passat. Més de mig miler de persones han deixat petita la sala del tanatori de les Corts de Barcelona, on s’ha celebrat l’acte de comiat. Companys, familiars i amics han remarcat el patriotisme i amor per la llengua i la literatura catalanes. També l’han reivindicat com a escriptor.A més de personalitats cultural, al funeral també n’han assistit de polítiques. En efecte, Jordi Pujol, Josep-Lluís Carod-Rovira i Joan Manuel Tresserras han estat alguns dels polítics que han volgut donar l’últim adéu a l’editor.

Pujol ha destacat l’elegància ‘física, de tracta i d’esperit’, de Cònsul. Ha dit, a més, que Catalunya necessitava de gent que, com ell, defensin el país amb ‘íntima honestedat’, amb paraules, fets i actituds convincents.

Carod-Rovira ha dit que era el ‘motor’ de la cultura catalana dins i fora de Catalunya. Ha afegit que era una llàstima que la seva tasca com a editor li impedís d’aprofundir en la d’escriptor.

Tresserras, per la seva banda, ha dit que Cònsul era un defensor de la literatura i del país. A més a més, el conseller ha dit que se sentia trist per la desaparició d’una persona ‘massa jove i necessària’.

Durant el funeral, una senyera ha cobert el taüt de Cònsul i un cor ha interpretat ‘El cant dels ocells’, ‘Si em dius adéu’ i ‘Rossinyol’. Hi han intervingut familiars i amics, que li han dedicat paraules molt emotives. Una ovació ha tancat la cerimònia. Les cendres de Cònsul es repartiran entre Bellpuig (el seu poble natal), Cervera (el de la muller) i Espés (el del pare).

Una personalitat imprescindible

Des del 1998, Cònsul era director editorial de Proa. Verdaguerià reconegut, va publicar a Proa ‘Totes les obres‘ de Jacint Verdaguer. I com a autor, destaquen dos dietaris; ‘Cinc estacions. Un dietari‘ (1998) i ‘Tractat de geografia‘ (2008).

Entre els llibres publicats per Cònsul a Proa i dins la col·lecció estrella del segell, ‘A tot vent’, hi trobem els ‘Assaigs‘ de Montaigne en una traducció de Vicent Alonso; ‘Els evangelis apòcrifs‘, a cura d’Armand Puig; i també ‘Les veus del Pamano’ de Jaume Cabré; ‘Purgatori’ de Joan F. Mira i, segurament, el darrer autor revel·lació que ha viscut la literatura catalana, Manuel Baixauli amb ‘L’home manuscrit‘.

Precisament, la col·lecció ‘A tot vent‘ va celebrar el març de l’any passat els seus vuitanta anys. Isidor Cònsul per celebrar-ho va fer un tria de vuitanta títols del fons, que compta amb més de cinc-centes obres publicades. Cònsul també va ser el director literari de Pòrtic, que l’any passat va començar una etapa nova també sota la seva direcció. Quan va començar a dirigir Proa i Pòrtic, aquests segells encara eren propietat d’Enciclopèdia Catalana al cent per cent. Cònsul va viure tot el procés de transició en passar a formar part del Grup 62, l’any 2006.

Els autors reconeixen la feina de l’editor

‘Cònsul va apostar de forma valenta per autors catalans que, en un primer moment no eren gaire coneguts’, ha dit en declaracions a VilaWeb l’escriptor Sebastià Alzamora. Núria Perpinyà, Jordi Pàmies o Bartomeu Fiol en són exemples. ‘Era un home infatigable que estimava la literatura’, ha continuat Alzamora qui ha assenyalat: ‘Durant aquests onze anys, Cònsul ha fet una feina modèlica, n’hi ha prou en mirar el catàleg de l’editorial per comprovar-ho’.

Jaume Cabré ha valorat Cònsul com una persona polifacètica: ‘Ha tocat totes les tecles i molt ben tocades’. Cabré també ha recordat que gràcies a l’esforç i l’aposta d’Isidor Cònsul pels seus llibres, aquests s’han pogut traduir a més d’una desena de llengües. L’editor va poder degustar l’èxit que Jaume Cabré va viure a la Fira de Frankfurt del 2007 amb ‘Les veus del Pamano’.

L’escriptora Carme Riera, ha dit a VilaWeb que Cònsul era un editor ‘molt entusiasta de la literatura i del país’. Riera, que tenia una gran estima pel director de Proa, ha recordat que l’hi va dedicar el seu últim llibre ‘Amb ulls americans‘ (Proa).

Un home polifacètic

Cònsul va ser secretari del Centre Català del PEN i de l’Ateneu Barcelonès. Va exercir com a professor i va col·laborar en alguns mitjans de comunicació (Avui, El Temps, Serra d’Or). També va ser cap de redacció de la publicació Catalan Writing del PEN. Fou membre de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes (AILLC).

Enllaços
Isidor Cònsul a l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. | Isidor Cònsul a Qui és qui | Isidor Cònsul a Traces.
Bloc d’Isidor Cònsul.
Pàgina web d’Edicions Proa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any