Els castells opten a ser patrimoni de la humanitat

  • Una delegació catalana ha presentat avui a la Unesco la documentació necessària per inscriure'ls en aquesta llista

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
28.08.2009 - 16:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els castells es podrien convertir en patrimoni de la humanitat. Avui una delegació catalana ha presentat a la seu de la Unesco a París la documentació necessària per inscriure els castells en aquesta prestigiosa llista. La decisió d’aquest organisme, però no arribarà fins al setembre del 2010. El castellers defensen la seva candidatura per la seva tradició centenària i per la contribució a valors com la cohesió social, l’esforç o el treball en equip.’No són només un brillant exercici estètic i d’esforç col·lectiu, sinó també una bona pràctica de cohesió social, amb molta pluralitat, gent de diversos orígens, condicions i edats que comparteixen aquest objectiu comú’, ha defensat el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ramon Fontdevila.

Fotografies, un DVD i llibres sobre els castells a París

Fontdevila ha entregat a l’Unesco deu fotografies, un DVD amb actuacions castelleres, un CD amb cinc cançons (els tocs de matinada, entrant a plaça, castells, pilar caminant i vermut), un exemplar de la revista Castells i dos llibres. ‘Es tracta de demostrar que no només tenim una pràctica tradicional que ens avala al darrera, sinó que aquesta és una pràctica absolutament viva’, ha explicat Fontdevila.

El president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Miquel Botella, ha dit també a París que ‘en molts pocs decennis, els castellers hauran passat de moure’s en un àmbit comarcal a aspirar a tenir un reconeixement universal’. Botella ha volgut destacar que la sinistralitat dels castells està per sota de la mitjana de moltes altres activitats físiques molt menys espectaculars: ‘No som kamikazes ni masoquistes, fem les coses amb seny, no cauen ni el 4% dels castells’.

Més de set mil castellers

El cant de la Sibil·la mallorquí, el flamenc o la festa dels patis de Còrdova també han presentat candidatura a patrimoni cultural i immaterial de la humanitat. ‘Tenim el suport del govern espanyol, si no no hi podríem ser perquè l’Unesco la formen els estats’, ha aclarit Ramon Fontdevila.

La documentació presentada avui a la Unesco destaca que els castells són una de les manifestacions culturals més genuïnes i singulars d’Europa, amb més de dos cents anys d’antiguitat, i que actualment la practiquen més de set mil castellers agrupats en cinquanta-quatre colles.

Enllaços
Vídeo: Ramon Fontdevila destaca que ‘els castells són una pràctica viva, compartida per molta gent, que aporta valors com la integració i el treball en equip’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any