Es mor Isidor Cònsul, director de l’editorial Proa

  • VilaWeb ha parlat amb alguns dels escriptors que han publicat a l'editorial

VilaWeb
Redacció
28.08.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’editor i crític literari, Isidor Cònsul es va morir ahir a la tarda a Barcelona a causa d’un càncer a l’edat de 61 anys. Des del 1998 era director editorial de Proa. Verdaguerià reconegut, va publicar a Proa ‘Totes les obres‘ de Jacint Verdaguer. I com a autor, destaquen dos dietaris; ‘Cinc estacions. Un dietari‘ (1998) i ‘Tractat de geografia‘ (2008), volums on mostra els seus paisatges vitals, experiències, els seus referents literaris…Entre els llibres publicats per Cònsul a Proa i dins la col·lecció estrella del segell, ‘A tot vent’, hi trobem els ‘Assaigs‘ de Montaigne en una traducció de Vicent Alonso; ‘Els evangelis apòcrifs‘, a cura d’Armand Puig; i també ‘Les veus del Pamano’ de Jaume Cabré; ‘Purgatori’ de Joan F. Mira i, segurament, el darrer autor revel·lació que ha viscut la literatura catalana, Manuel Baixauli amb ‘L’home manuscrit‘.

Precisament, la col·lecció ‘A tot vent‘ va celebrar el març de l’any passat els seus vuitanta anys. Isidor Cònsul per celebrar-ho va fer un tria de vuitanta títols del fons, que compta amb més de cinc-centes obres publicades. Cònsul també va ser el director literari de Pòrtic, que l’any passat va començar una etapa nova també sota la seva direcció. Quan va començar a dirigir Proa i Pòrtic, aquests segells encara eren propietat d’Enciclopèdia Catalana al cent per cent. Cònsul va viure tot el procés de transició en passar a formar part del Grup 62, l’any 2006.

Els autors reconeixen la feina de l’editor

‘Cònsul va apostar de forma valenta per autors catalans que, en un primer moment no eren gaire coneguts’, ha dit en declaracions a VilaWeb l’escriptor Sebastià Alzamora. Núria Perpinyà, Jordi Pàmies o Bartomeu Fiol en són exemples. ‘Era un home infatigable que estimava la literatura’, ha continuat Alzamora qui ha assenyalat: ‘Durant aquests onze anys, Cònsul ha fet una feina modèlica, n’hi ha prou en mirar el catàleg de l’editorial per comprovar-ho’.

Jaume Cabré ha valorat Cònsul com una persona polifacètica: ‘Ha tocat totes les tecles i molt ben tocades’. Cabré també ha recordat que gràcies a l’esforç i l’aposta d’Isidor Cònsul pels seus llibres, aquests s’han pogut traduir a més d’una desena de llengües. L’editor va poder degustar l’èxit que Jaume Cabré va viure a la Fira de Frankfurt del 2007 amb ‘Les veus del Pamano’.

L’escriptora Carme Riera, ha dit a VilaWeb que Cònsul era un editor ‘molt entusiasta de la literatura i del país’. Riera, que tenia una gran estima pel director de Proa, ha recordat que l’hi va dedicar el seu últim llibre ‘Amb ulls americans‘ (Proa).

Un home polifacètic

Cònsul va ser secretari del Centre Català del PEN i de l’Ateneu Barcelonès. Va exercir com a professor i va col·laborar en alguns mitjans de comunicació (Avui, El Temps, Serra d’Or). També va ser cap de redacció de la publicació Catalan Writing del PEN. Fou membre de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes (AILLC).

Enllaços
Isidor Cònsul a l’AELC | L’autor a Qui és qui | Cònsul a Traces.
Bloc d’Isidor Cònsul.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any