El PIB a l’estat espanyol pateix la davalla més gran de la història

  • Ha caigut un 4,2% respecte l'agost de l'any passat

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
27.08.2009 - 11:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’economia de l’estat espanyol ha retrocedit un 1,1% en el segon trimestre de l’any i el producte interior brut (PIB) ha caigut un 4,2% respecte al mateix període de l’any passat. Són dades (pdf) que ha fet públiques avui l’Institut d’Estadística espanyol (INE). Aquest és la caiguda interanual més alta des del 1970 i es deu, especialment, a la caiguda de la demanda interna tant de consum com d’inversió. L’ocupació també ha caigut: un 7,1%.El ministre de Treball espanyol, Celestino Corbacho, ha dit (àudio) que aquesta davallada del PIB entra en els paràmetres que preveia l’executiu. En aquest sentit, el ministeri d’Economia preveu que el PIB caigui un 3,6% en el conjunt del 2009. Corbacho ha parlat de les previsions, negatives, per als pròxims mesos: ‘Tot fa pensar que en els pròxims mesos probablement es veurà esmorteïda la tendència positiva que hi ha hagut de creixement de l’ocupació’.

Les dades econòmiques de l’estat espanyol, doncs, no són gens bones, i contrasten amb les d’uns altres estats europeus. En efecte, tal com ja va informar VilaWeb, les economies d’Alemanya i de França han mostrat signes de recuperació el segon trimestre de l’any. Els respectius productes d’interior bruts han crescut un 0,3%, fet que ha trencat quatre trimestres consecutius de davallada i els ha permès de començar a sortir de la recessió econòmica.

Pel que fa a la resta d’estats europeus, la Gran Bretanya i Itàlia encara pateixen números vermells, malgrat que han aconseguit de moderar les caigudes: l’economia britànica ha passat de caure un 2,4% en el primer trimestre a davallar un 0,8% en el segon i la italiana s’ha recuperat del 2,7% al 0,5% en els mateixos tres mesos. Lituània encara cau el 12,3% del PIB, Estònia el 3,7%, Hongria el 2,1%, Letònia l’1,6%, Romania l’1,2%, Holanda el 0,9%, Xipre el 0,5% i Àustria i Bèlgica el 0,4%. Grècia i Portugal, com Alemanya i França, han aconseguit tornar a créixer el 0,3%, mentre que Eslovàquia lidera la recuperació econòmica i registra un augment de fins el 2,2%. L’Eurostat no disposa de dades de Bulgària, la República Txeca, Dinamarca, Irlanda, Luxemburg, Malta, Polònia, Eslovènia i Finlàndia.

A més a més, cal recordar que, alhora que se sabia que Alemanya i França havien començat a sortir de la recessió econòmica, el Banc Central Europeu (BCE) va dir que la recessió global havia tocat fons. El Fons Monetari Internacional (FMI) també considera que ha començat la recuperació econòmica global. El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, també ha defensat que l’economia europea sortiria de la crisi l’any vinent. La Reserva Federal nord-americana, en canvi, té perspectives menys optimistes.

Enllaços
Nota de l’Institut d’Estadística espanyol: Dades del PIB del segon trimesre del 2009.
Pàgina web del Ministeri d’Economia espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any