El govern acatarà la sentència sobre l’estatut

  • Si el tribunal opta per una retallada el govern replantejarà el pacte polític amb Espanya

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
25.08.2009 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

A la primera reunió de després de les vacances, el govern de Catalunya s’ha mostrat unit pel que fa a la sentència del Tribunal Constitucional espanyol sobre l’estatut. En una conferència de premsa posterior el conseller d’Interior, Joan Saura, ha dit que l’estatut era una llei orgànica i que acatarien la sentència del tribunal. Però ha afegit que també era un pacte entre els governs català i espanyol i que depenent de la sentència, potser caldria replantejar el pacte polític.Saura ha explicat que acatarien la sentència, però que també hi reaccionarien. Així, per exemple, si la sentència diu que un article no és constitucional si no es refà una determinada llei orgànica, intentaran que es refaci la llei que calgui. I si es retalla una competència de l’estatut, segons Saura, es pot aplicar l’article 150.2 de la constitució perquè el govern espanyol la traspassi a Catalunya.

Malgrat que avui mateix, en un article d’opinió publicat a El País, el conseller d’Educació Ernest Maragall proposa, de manera directa, que a Generalitat actuï al marge de la sentència del Constitucional, el govern ha deixat clar que no optaria per aquest camí. Maragall, creu que el govern ha de desplegar ‘amb intensitat i amb el ritme que li convingui’ l’estatut sense fer cas de cap ‘interpretació que no sigui el propi criteri’.

‘Estem absolutament convençuts que l’estatut és constitucional i que, per tant, la sentència ha de contemplar-ne la constitucionalitat’, ha dit Saura. I per això continuaran desplegant-lo i aplicant-lo. Per la mateixa raó el govern no donarà suport a cap manifestació preventiva l’Onze de Setembre i esperarà la sentència. El govern reaccionarà després, en funció de què digui el tribunal, però Saura ha aclarit que els partits del govern tenen autonomia per decidir si participen o no en una manifestació preventiva.

Montilla ja va desautoritzar divendres, en una entrevista (pdf) amb el diari ‘Ideal de Granada’ el vice-president Josep-Lluís Carod-Rovira, que havia proposat una manifestació prèvia a la sentència. L’ex-president Maragall, en canvi, aquest cap de setmana també s’ha mostrat més partidari de fer una manifestació abans de la sentència que no després. El conseller de governació, Jordi Ausàs, diu que ‘no es pot posar la vena abans de la ferida’ i que no s’ha de fer cap manifestació abans de la sentència però ahir va apuntar que, si el Tribunal Constitucional retallava l’estatut, hi havia la possibilitat de fer servir la llei de consultes populars que tramita el Parlament per a fer una nova consulta sobre l’estatut.

D’una altra banda, el president de CiU, Artur Mas, va proposar una reunió de dirigents polítics, presidida per Montilla, si el tribunal retallava l’estatut. Per la seva banda, l’ex-vocal del Consell General del Poder Judicial, Alfons López Tena, va dir divendres que una sentència que retallés l’estatut seria inconstitucional perquè, segons l’article cent cinquanta-cinc, no es pot refer l’estatut sense sotmetre’l a referèndum, tal com es va fer quan es va aprovar i com passa amb els estatuts andalús, gallec i basc.

Fins i tot els portaveus de dues de les principals associacions de jutges, l’Associació Professional de la Magistratura (APM) i de l’Associació Francisco de Vitoria (FdV), Antonio García i Marcelino Sexmero, creuen que el retard del Tribunal Constitucional espanyol (TC) per a acordar un veredicte sobre l’estatut de Catalunya és injustificable i critiquen la feina feta pel tribunal. Segons Antonio García el comportament del tribunal en aquest cas és ‘manifestament ineficient’.

Enllaços
Pàgina web del Govern de Catalunya.
Pàgina web del Tribunal Constitucional espanyol.
Text de l’estatut d’autonomia vigent.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any