Ruta literària: Marià Manent

  • Del Montseny a l'Aleixar

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.08.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Marià Manent retrata en els seus dietaris sobretot dos paisatges: el de l’Aleixar del Camp de Tarragona i el del Montseny. La seva prosa sobre l’Aleixar va ser un estímul perquè Fina Anglès fes un dels itineraris culturals més interessants del Camp de Tarragona escrivint el llibre ‘Un passeig pels sentits, de la natura a l’art”. Aquest itinerari va més enllà de l’obra de Manent i la relaciona amb la pintura de Joaquim Mir.Des del Mas de Segimon a l’Aleixar, Marià Manent va glossar aquestes terres del Camp de Tarragona en els seus dietaris. Afortunadament l’Ajuntament de l’Aleixar ha donat continuitat al projecte de Fina Anglès i des de la seva web organitzada visites guiades fent un itinerari que visita els llocs més destacats de les dues poblacions. La passejada per l’Aleixar i Maspujols passa per 27 indrets que van inspirar 32 pintures de Joaquim Mir i pels llocs que van inspirar a Marià Manent. Tal com també explica Antoni Viciana, que un dia es va sentir inspirat per un bell poema de Manent, en el seu bloc Puig d’en Cama també us pot ser útil la guia ‘Per les Serres del Mestral I, d’Antoni Cabré’ per ampliar el coneixement de la contrada.

Els dietaris de Marià Manent són considerats una de les grans creacions en prosa de la literatura contemporània. L’obra completa hi dedica un volum on són aplegats cronològicament i corresponen a tres èpoques de la vida de l’escriptor: els anys de la joventut entre Premià de Dalt i Barcelona (1918-1933), els anys de la Guerra Civil i els anys de la maduresa i vellesa ( 1940-1981) entre l’Aleixar i Barcelona.

Per aprofundir més en el coneixement de l’obra de Manent es recomanable també fer la ruta “Els poetes del Montseny. fonts i boscos de Viladrau” , organitzada per la Diputació de Barcelona que fa un recorregut pels indrets que van marcar l’obra de molt poetes noucentistes. La ruta comença a Viladrau, passa per la Font de l’Oreneta i des d’allà es va a Rosquelles, la casa de Bofill i Mates, on convidava als seus amics: Riba, Carner, Manent,… És en aquest tros del trajecte on serà fàcil reconèixer les descripcions de Marià Manent. Abans d’acabar el passeig es passa per Ca l’Herbolari, lloc històric perquè durant la guerra civil s’hi van refugiar Josep Carner, Duran i Sampere, Marià Manent i Carles Riba. En aquest mas també hi van amagar una bona part de l’Arxiu de la Corona d’Aragó.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any