NotÝcies

Dillunsá 24.08.2009á 06:00

Ruta literÓria: MariÓ Manent

Del Montseny a l'Aleixar

Men?ame
 

MariÓ Manent retrata en els seus dietaris sobretot dos paisatges: el de l'Aleixar del Camp de Tarragona i el del Montseny. La seva prosa sobre l'Aleixar va ser un estÝmul perquŔ Fina AnglŔs fes un dels itineraris culturals mÚs interessants del Camp de Tarragona escrivint el llibre 'Un passeig pels sentits, de la natura a l'art". Aquest itinerari va mÚs enllÓ de l'obra de Manent i la relaciona amb la pintura de Joaquim Mir.

Des del Mas de Segimon a l'Aleixar, MariÓ Manent va glossar aquestes terres del Camp de Tarragona en els seus dietaris. Afortunadament l'Ajuntament de l'Aleixar ha donat continuitat al projecte de Fina AnglŔs i des de la seva web organitzada visites guiades fent un itinerari que visita els llocs mÚs destacats de les dues poblacions. La passejada per l'Aleixar i Maspujols passa per 27 indrets que van inspirar 32 pintures de Joaquim Mir i pels llocs que van inspirar a MariÓ Manent. Tal com tambÚ explica Antoni Viciana, que un dia es va sentir inspirat per un bell poema de Manent, en el seu bloc Puig d'en Cama tambÚ us pot ser ˙til la guia 'Per les Serres del Mestral I, d'Antoni CabrÚ' per ampliar el coneixement de la contrada.

Els dietaris de MariÓ Manent sˇn considerats una de les grans creacions en prosa de la literatura contemporÓnia. L'obra completa hi dedica un volum on sˇn aplegats cronol˛gicament i corresponen a tres Ŕpoques de la vida de l'escriptor: els anys de la joventut entre PremiÓ de Dalt i Barcelona (1918-1933), els anys de la Guerra Civil i els anys de la maduresa i vellesa ( 1940-1981) entre l'Aleixar i Barcelona.

Per aprofundir mÚs en el coneixement de l'obra de Manent es recomanable tambÚ fer la ruta "Els poetes del Montseny. fonts i boscos de Viladrau" , organitzada per la Diputaciˇ de Barcelona que fa un recorregut pels indrets que van marcar l'obra de molt poetes noucentistes. La ruta comenša a Viladrau, passa per la Font de l'Oreneta i des d'allÓ es va a Rosquelles, la casa de Bofill i Mates, on convidava als seus amics: Riba, Carner, Manent,... ╔s en aquest tros del trajecte on serÓ fÓcil reconŔixer les descripcions de MariÓ Manent. Abans d'acabar el passeig es passa per Ca l'Herbolari, lloc hist˛ric perquŔ durant la guerra civil s'hi van refugiar Josep Carner, Duran i Sampere, MariÓ Manent i Carles Riba. En aquest mas tambÚ hi van amagar una bona part de l'Arxiu de la Corona d'Aragˇ.

Men?ame