Homenatge al Pare Gallifa, a Sant Boi de Lluçanès, aquest diumenge

  • El promou el grup municipal PMi

VilaWeb
Redacció
29.08.2009 - 21:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest diumenge, 30 d’agost, el grup polític municipal de Sant Boi de Lluçanès, PMi, organitza una seguit d’actes en record del santboienc Joan Gallifa i Arqués, el conegut com a Pare Gallifa, del qual el passat 3 de juny es complí el segon centenari de la seva mort a mans de les tropes de Napoleó. La convocatòria es pot trobar al blog del grup municipal i als programes repartits per la localitat.El PMi, per commemorar aquesta efemèride ha convocat un seguit d’actes que es faran el dia 30 d’agost.

Actes en memòria del Pare Gallifa

A partir de les 5,30 de la tarda, a la Plaça Nova.

-Trobada d’entitats, associacions i santboiencs per dirigir-se al carrer Pare Gallifa on es descobrirà una placa commemorativa del segon centenari de la mort i es farà una ofrena floral.

-Seguidament, a la Plaça Nova on Jordi Cassà i Vallès explicarà qui era el Pare Gallifa.

-A continuació, Baldiri Selva presentarà el llibre: “Joan Gallifa i Arqués, el Pare Gallifa. 1809-2009. Segon centenari de la seva execució.”

-Els actes s’acabaran amb un refrigeri popular.

El grup del PMi fa una crida a guarnir els carrers de la part del poble anomenada, antigament, de les Casesnoves.

El personatge

Joan Gallifa i Arqués, segons es publica al llibre Història de Sant Boi de Lluçanès, de Daniel Montañà i Josep Albert Planes, va néixer el 22 de febrer de 1775, a Ca la Paula, una casa del carrer que avui porta el seu nom, a Sant Boi de Lluçanès, i va morir el 3 de juny del 1809, a Barcelona. Va ser sacerdot de l’orde dels teatins. Va formar part del complot antifrancès de l’Ascensió, els dies 11 i 12 de maig de 1809, durant l’ocupació napoleònica de Barcelona. Va ser executat, juntament amb els seus companys, en ser descobert el complot. A Barcelona s’hi pot veure la seva imatge al monument als màrtirs de la Guerra de la Independència, té un carrer dedicat i a l’església de Sant Gaietà hi ha un mosaic sobre la seva figura. (LR)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any