Microsoft i Yahoo! s’afegeixen a l’aliança contra Google Books

  • Amazon també podria afegir-se a la Open Book Alliance, tot i que encara no ho ha confirmat

VilaWeb
Redacció
22.08.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Microsoft, Yahoo! i Amazon s’afegiran a l’Open Book Alliance, segons ha dit Gary L. Reback, un dels dirigents de la coalició. Microsoft i Yahoo! ja ho han confirmat, mentre que Amazon no n’ha volgut dir res. L’Open Book Alliance és una plataforma impulsada per l’Internet Archive de què formen part associacions de biblioteques i organitzacions sense afany de lucre i que s’oposa a un acord de Google amb autors i editors dels EUA per als drets d’autors digitals.Els membres de l’Open Book Alliance temen que Google Books prengui una posició d’avantatge i gairebé de monopoli pel que fa al negoci de la digitalització de llibres. Tot arran de l’acord que Google va firmar a l’octubre amb les principals associacions d’autors i editors dels Estats Units, l’Authors Guild i l’Association of American Publishers, que preveu que Google pagui a autors i editors el 63% dels beneficis que generi la venda de llibres digitals i se’n quedi el 37%. A més, l’acord implica que Google pagui cent vint-i-cinc milions de dòlars per les infraccions de drets d’autor que hagi pogut cometre fins ara amb Google Books.

El Departament de Justícia dels EUA analitza l’acord de Google per si trenca cap norma anti-monopoli però Brewster Kahle, fundador de l’Internet Archive, té clar que ‘Google intenta monopolitzar el sistema de biblioteques’ i convertir-se en l’única biblioteca de la xarxa. L’Internet Archive també es dedica a la digitalització de llibres, ja n’ha enllestit un milió i mig. Segons Google però l’acord servirà perquè hi hagi més competència al mercat dels llibres digitals i això posa nerviosos els altres actors del sector.

L’Open Book Alliance encara no s’ha constituït formalment, però hi ha previst que es presenti d’aquí a poques setmanes i d’altres organitzacions, com la Societat Americana de Periodistes i Autors i l’Associació de Llibreries de Nova York, també es plantegen d’entrar-hi.

Enllaços
The Wall Street Journal: ‘Tech’s Heavyweights Put Google’s Books Deal In Crosshairs’.
The New York Times: ‘Google Rivals Will Oppose Book Settlement’.
BBC News: ‘Tech giants unite against Google’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any