ERC i ICV s’apunten ara al diàleg per defensar les competències que envaeix el FROB

  • En un primer moment volien recórrer al Tribunal Constitucional

VilaWeb
Redacció
07.08.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Esquerra i ICV van avalar ahir l’opció apuntada pel president Montilla de negociar amb el govern espanyol la invasió de competències del decret llei (pdf) que regula el FROB, i això que en un principi havien defensat amb fermesa que calia recórrer-lo al Tribunal Constitucional. Amb aquesta rectificació els partits de govern fan front comú contra les exigències de CiU, que ahir va reiterar la necessitat urgent de presentar el recurs.El secretari general adjunt de CiU, Felip Puig, va dir ahir que demanaria d’obrir un debat al parlament sobre la necessitat de presentar un recurs d’inconstitucionalitat al decret aprovat al congrés espanyol, si el govern no estava disposat a fer-ho. Puig va alertar dels perills del decret, que deixa les mans lliures al Banc d’Espanya a l’hora de decidir sobre les fusions de caixes, i va advertir que amb el FROB ‘s’està intentant diluir el sostre de govern català.’

Aquestes declaracions, dos dies després de conèixer-se el dictamen del Consell Consultiu, que estableix que el FROB vulnera l’estatut, i de fer-se palesa una nova discordança entre els partits de govern, no van agradar a Esquerra i Iniciativa, dos partits que van votar en contra del decret (a diferència del PSC) i que es van mostrar partidaris de recórrer-lo al TC (també a diferència del PSC).

ERC: ‘La decisió l’ha de prendre el govern, i no pas el parlament’

El portaveu d’ERC, Ignasi Llorente, va respondre a Puig dient que qui havia de prendre la decisió era el govern i no pas el parlament i que ‘recórrer immediatament al TC no garanteix una resposta per demà, com ho demostra el cas de l’estatut’. Llorente va dir ahir que el procés de resolució de discrepàncies, que consisteix a donar sis mesos a la negociació entre estat i Generalitat per resoldre de forma dialogada el conflicte competencial, i que és l’opció preferida del president Montilla, és ‘compatible’ amb recórrer el decret davant el TC i també continuar negociant.

El portaveu d’Esquerra va explicar que el partit esperarà a la primera reunió del govern l’última setmana d’agost per saber si els primers contactes amb el govern espanyol han estat fructífers. I va dir que si perceben que el govern espanyol no té voluntat de rectificar el decret, defensaran recórrer-lo al TC, sense que això exclogui de mantenir oberta la via del diàleg.

ICV-EUiA: ‘Negociació i recurs no són imcompatibles’

En un comunicat, el president del grup parlamentari d’ICV-EUiA, Jaume Bosch, va matisar ahir que, tot i que la formació continuava essent partidària del recurs d’inconstitucionalitat, la presentació d’un recurs tenia ‘uns terminis’ i que, en aquest terminis, ‘en casos similars’ sempre s’havia intentat una negociació. Per Bosch, ‘tot té el seu temps’ i considera que ‘l’única obsessió’ de CiU és ‘atacar el govern’.

Enllaços
Decret llei (pdf) sobre la restructuració bancària.
Fons de Restructuració Ordenada Bancària (FROB).
VilaWeb: Noves discordances entre els socis de govern respecte del FROB | L’aliança PSOE-PP imposa la Loapa financera a les caixes

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any