Ahmadinejad promet el càrrec invocant la ‘pau’ en front de ‘l’agressió i l’arbitrarietat’

  • Centenars d'opositors protesten davant del Parlament iranià

VilaWeb
Redacció
05.08.2009 - 17:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Mahmoud Ahmadinejad ha jurat aquest matí el càrrec de president de l’Iran. Comença, doncs, el seu segon mandat i té dues setmanes per presentar un govern que li haurà d’aprovar el parlament. Però no tothom hi és a favor: mentre es feia la cerimònia, centenars d’opositors protestaven davant del parlament, convocats pel dirigent dissident Mir Hossein Mousavi. Les milícies i els agents antiavalots s’han encarregat de dispersar-los.Al discurs d’investidura Ahmadinejad ha dit que les eleccions del 12 de juny van ser el començament de canvis importants per a l’Iran i també per a tot el món. ‘Jo, com a president de la República Islàmica de l’Iran, juro davant del sagrat Alcorà, la nació iraniana i Déu que seré el guardià de la religió oficial, la República Islàmica i la constitució’, ha dit Ahmadinejad durant la cerimònia, i ha afegit: ‘Desitgem la pau i la seguretat internacional, però donat que ho volem per a tota la humanitat, ens oposem a la injustícia, l’agressió i l’arbitrarietat de determinats països. L’Iran vol la coexistència pacífica amb tot el món, però resistirà davant les ‘amenaces’ de qualsevol potència’, ha afirmat.

Però Ahmadinejad no és reconegut per tothom, ni tan sols al seu país, i a la sala on ha jurat el càrrec els seients que corresponien als els ex-presidents Mohammad Khatami i Akbar Hashemi Rafsanjani eren buits. Els dirigents dissidents Mousavi i Mehdi Karroubi ja han dit que el govern iranià era il·legítim malgrat que les xifres oficials donessin el 60% dels vots a Ahmadinejad. El Consell de Guardians va desoir les crítiques dels opositors i va donar per bona la discutida victòria d’Ahmadinejad després de fer un recompte aleatori del 10% dels vots emesos. Mousavi demanava que es repetissin les eleccions perquè fins i tot el Consell de Guardians mateix havia admès irregularitats en tres milions de vots.

Aquestes absències destacades ja es van fer notar a la cerimònia de dilluns en què l’aiatol·là Alí Khamenei, el guia religiós del país, va confirmar Ahmadinejad en el càrrec. Tot just després d’aquesta cerimònia, a més la policia i les milícies iranianes van dispersar centenars d’opositors que havien previst manifestar-se a algunes de les places de Teheran. Dos dies abans havia començat el procés a un centenar de detinguts a les protestes del juny en contra d’Ahmadinejad, que van ser durament reprimides i que són la revolta més gran al país des de la revolució islàmica de 1979. Entre els processats fins i tot hi havia ex-alts càrrecs del govern i dirigents de l’oposició, com l’ex-president Mohammed Khatami, l’ex-ministre d’Indústria Behzad Nabavi i l’ex-vice-president Mohammad Ali Abtahi.

Enllaços
BBC News: ‘Ahmadinejad begins new Iran term’ (inclou un vídeo del discurs d’Ahmadinejad).
Agències de notícies iranianes: IRNA | ISNA | Fars.
Mitjans iranians: Teheran Times | Iran Daily | Press TV.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any