Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dilluns  24.08.2009  06:00

Del núvol estant: còpies de seguretat

Durant l'agost, cada dia brindem aplicacions d'escriptori accessibles directament via internet

Men?ame
 

Fer còpies de seguretat de documents i fitxers importants que tenim a l'ordinador és una norma bàsica que no ens hauríem de saltar si no volem patir sobresalts. Els discs durs externs, amb preus cada vegada més assequibles i amb més capacitat (ja comença a ser habitual parlar de terabytes), són l'opció més habitual. Però tenir la còpia en un altre dispositiu físic i haver-lo d'anar sincronitzant periòdicament amb l'ordinador no convenç tothom.

De fet, tot plegat també es pot dur a terme en servidors en línia. Sols cal obrir-hi un compte (gratuït, amb limitació d'espai, o de pagament, il·limitat) i instal·lar-se un programa a l'ordinador que s'encarrega de detectar els fitxers que modifiquem durant el dia i de copiar-los automàticament al núvol. Tots els 'backups' en línia funcionen amb Windows, i n'hi ha menys d'adaptats a GNU/Linux i Macintosh. Els noms més coneguts són Carbonite, ElephantDrive, Humyo (10 GB), Mozy (2 GB gratuïtes), SOS Online Backup i Wuala (1 GB). També hi ha Dropbox, amb 2 GB d'espai gratuïtes, que utilitza al seu torn el sistema d'emmagatzematge en línia S3 (Simple Storage Service) d'Amazon.

L'S3 (que vol dir 'Simple Storage Service') és la xarxa de servidors d'Amazon, que la ciberllibreria nord-americana revèn a petites empreses. Així, aquestes companyies novelles s'estalvien haver d'invertir en servidors potents propis per a emmagatzemar-hi dades o per a utilitzar-ne la capacitat de computació.