Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Divendres  31.07.2009  05:00

ETA atempta a les Illes i mata dos guàrdies civils

Una bomba adossada en un cotxe patrulla va esclatar ahir a migdia a Calvià · La guàrdia civil en va fer esclatar una altra al vespre, trobada en un altre vehicle molt a prop

Men?ame
 

Una bomba adossada sota un cotxe patrulla va matar ahir a migdia dos guàrdies civils a la caserna de Palmanova, al municipi mallorquí de Calvià. Unes quantes hores més tard uns agents en van fer esclatar una altra d'adossada en un cotxe a prop d'on havia espetegat la primera. Tot i que encara ningú no ha reivindicat l'atemptat, tot fa pensar en ETA. Si es confirmava la sospita, seria el segon atemptat que executa en dos dies. I és que abans-d'ahir a la matinada ja va fer esclatar un altre vehicle a Burgos. Tot plegat fa creure que hi ha, si més no, dos escamots actius.

L'atemptat d'ahir es devia fer amb una bomba adossada sota un cotxe patrulla de la guàrdia civil i, els dos guàrdies morts són els que havien entrat al vehicle explosiu. Però el ministre d'Interior espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, va dir ahir al vespre que encara investigaven l'atemptat i que els dos agents morts havien fet servir el cotxe tot el matí. La bomba es va fer esclatar amb comandament a distància.

És la primera vegada que un atemptat etarra mata a les Illes, on ETA tampoc no havia fet esclatar cap bomba des del 1991. Per això sorprèn que n'hi hagi fet un ara, per les dificultats afegides d'haver-hi de transportar els explosius.

Després de les bombes del 1991, ETA va provar dues vegades d'atemptar contra el rei d'Espanya, però la policia ho va impedir. Es dóna la circumstància que el rei i la reina tenien previst d'instal·lar-se a l'illa aquest cap de setmana per passar-hi l'agost (les infantes ja eren a Mallorca, a la platja, en el moment de l'atemptat).

Com que la policia sospitava que els autors de l'atemptat eren encara a l'illa, ahir a les 14.30 se'n tancaren els ports per impedir-los de fugir-ne. També es va tancar l'aeroport dues hores i mitja.

Si es confirmava que l'atemptat era obra d'ETA, seria el segon en poques hores, sense avís i a molts quilòmetres de distància l'un de l'altre, cosa que es podria interpretar com una demostració de força. Segons fonts diverses, ETA sembla que va robar tres furgonetes o quatre a França el cap de setmana passat: una va servir per fer l'atemptat de Burgos i una altra, la que es va trobar ahir al vespre davant la caserna de Palmanova. És a dir, que ETA encara deu disposar d'una furgoneta o dues preparades per a atemptar.

Caos de comunicacions amb l'illa

L'atemptat ha atacat Calvià, un lloc de molta activitat turística, sobretot britànica, la qual cosa fa pensar que ETA cercava ressò als mitjans de comunicació internacionals. El tancament de les comunicacions amb l'illa, a més, va col·lapsar ahir seriosament tant el port com l'aeroport i va perjudicar milers de turistes.

Per obtenir informació dels ports de Mallorca i de l'aeroport de Palma, podeu telefonar al 71 228 150 (Autoritat Portuària de les Illes) o al 971 78 90 00 (aeroport de Palma).

Men?ame