Google Books ja té versió en català

  • S'ha presentat avui · S'hi poden llegir 35.000 llibres del fons de la Biblioteca Nacional de Catalunya

VilaWeb
Redacció
27.07.2009 - 12:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Google Llibres, la versió en català del cercador de llibres digitalitzats de Google, s’ha presentat avui a la Biblioteca Nacional de Catalunya (BNC). Durant l’acte s’ha fet balanç del procés de digitalitzar el fons de la biblioteca, que ja té dos anys i ha arribat als 35.000 volums. El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras; la directora de la biblioteca, Dolors Lamarca, i Luís Collado, responsable de Google Llibres, l’han valorat positivament.Luís Collado ha presentat el portal de Google Llibres dient que Google ja havia digitalitzat més de deu milions de llibres de tot el món. Molts, en col·laboració amb una trentena de biblioteques. També ha dit que el català era la catorzena llengua més utilitzada a l’hora de cercar llibres a Google Books i que s’havien digitalitzat més llibres en català, a banda els acordats amb la biblioteca, mercès a acords amb algunes editorials. Tot i així, no ha sabut dir quina era la xifra de llibres en català a Google Llibres.

Lamarca ha destacat la bona entesa amb Google i que la digitalització es feia de tal manera que ni els usuaris de la biblioteca ni els treballadors no la notaven; que si l’hagués de fer la biblioteca tota sola costaria més de sis milions d’euros. Els llibres digitalitzats són sobretot de la Biblioteca Nacional de Catalunya, però ara començarà la digitalització dels de les biblioteques del Monestir de Montserrat, de l’Ateneu Barcelonès, del Centre Excursionista de Catalunya i del Seminari de Barcelona, que també van signar l’acord amb Google el gener del 2007. Tots els llibres digitalitzats, segons l’acord signat amb Google, són exempts de drets d’autor.

El conseller Tresserras (vegeu-ne la intervenció al vídeo) ha recordat la destacada presència del català a la xarxa i que el pacte amb Google fa del català un idioma pioner quant a digitalització. També ha explicat que aviat s’hauria completat la digitalització del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), organitzada en una visita virtual. Segons Tresserras, la digitalització de la cultura és un dels grans desafiaments de la nostra generació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any