Montilla i Mas s’enroquen

  • El ple de divendres al Parlament de Catalunya fou tens i ple de retrets · Mas ofereix suport al finançament si el govern admet que incompleix l'estatut

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
MINUT DE SILENCI

El ple s'ajornà dimecres per la mort de quatre bombers a l'incendi dels Ports. Avui, abans del debat, i abans de conèixer-se la mort del cinquè bomber, el president del parlament, Ernest Benach, ha llegit una declaració institucional (àudio) i els diputats han fet un minut de silenci en memòria dels quatre bombers morts.

Redacció
26.07.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La confrontació política entre el govern i l’oposició va pujar de to divendres al ple monogràfic sobre finançament que es va fer al parlament. Montilla i Mas van protagonitzar un intens cara a cara i es van acusar mútuament de ‘no haver llegit bé’ el document (pdf) de la ministra Salgado. Tot i això, com era previsible, la cambra va aprovar les resolucions presentades conjuntament pels socis de govern i va refusar les presentades per CiU i PP. Vegeu alguns fragments del ple en aquest vídeo.Segons les dues resolucions aprovades amb els vots de PSC, ERC i ICV, l’acord de finançament ‘compleix l’estatut’ i ‘els nous recursos provinents del finançament es destinaran a les polítiques prioritàries que marcades en la revisió del pacte d’Entesa de l’abril passat’.

Mas ofereix suport al finançament si el govern admet que incompleix l’estatut

Tot i que no van canviar les posicions de tots els partits respecte al pacte, Artur Mas, que va obrir el debat, va moure fitxa: va dir que, ‘per pragmatisme’, CiU donaria suport al finançament si el parlament reconeixia que incomplia l’estatut (àudio). José Montilla li va respondre que l’acord era ‘plenament estatutari’, ‘just’ i ‘equitatiu.’

‘Podem entendre moltes coses en aquest procés. Entenem que hi ha una voluntat legítima de mantenir el tripartit; la necessitat del lligam entre el PSC i el PSOE; també entenem que el govern de la Generalitat necessita diners de manera urgent. Ara, vostès creuen que cal, a més a més, que el Parlament de Catalunya hagi d’acceptar que l’estatut s’ha acomplert? Jo crec que no’, va dir Mas. I va afegir: ‘CiU podria acceptar que la urgència financera de la Generalitat fes necessari d’acceptar l’acord.’ Si fos així, CiU, ha dit Mas, donaria suport al nou model de finançament amb la condició que el parlament recongués l’incompliment de l’estatut.

La proposta de Mas, però, recollida en la resolució que ha presentat CiU al final del debat, fou refusada.

Montilla defensa l’acord

El president Montilla, per la seva part, va tornar a defensar l’acord i va dir, a més, que aquest nou model ‘capgira els models vigents fins avui’ i era un pas decisiu en la consolidació de l’autogovern. ‘Aquesta convicció és compartida per tot el govern’, va dir. ‘L’acord objectivament bo i compleix els principis bàsics de l’estatut’, va reblar.

El president va fer referència, també, als ‘obstacles i inèrcies polítiques’ que el govern ha hagut de ‘vèncer’ per fer possible l’assoliment d’un model ‘fet amb voluntat de perdurar en el temps, encara que arribi amb un any de retard.’

Joan Puigcercós: ‘D’un estatut retallat i desnaturalitzat hem aconseguit un molt bon acord de finançament’

Joan Puigcercós, president d’Esquerra, va dir que d’un estatut ‘retallat i desnaturalitzat hem aconseguit un molt bon acord de finançament, que permet, entre més coses, de retallar una tercera part del dèficit fiscal que pateix Catalunya.’ Puigcercós va afegir: ‘el capítol sisè de l’estatut és un camp de mines, sotracs, llacunes i ambigüitats. A l’hora de negociar, teníem, per tant, una dificultat afegida.’ Ara, pel president d’Esquerra Republicana aquest és un bon acord que servirà per ‘recuperar una part dels recursos econòmics que són d’aquest país.’ Puigcercós va remarcar, això sí, tal com ja havia avançat en aquesta entrevista amb VilaWeb que aquest ‘és un acord quinquennal’ i que ‘encara no s’ha acabat, perquè hi ha un segon partit a Madrid per l’aprovació de la LOFCA’.

Saura avisa que CiU no és indispensable

El conseller d’Interior i president d’ICV, Joan Saura, va dir que CiU ‘no és indispensable’ per a establir acords a Catalunya i va demanar al PP que aturés ‘la catalanofòbia’. ‘Difícilment trobaríem una qüestió en què hi hagi una asimetria tan gran entre el grau de consens social i els resultats de les votacions d’aquesta tarda’, va dir Saura, que va demanar a CiU que se sumés a l’acord i li va retreure la voluntat de voler desestabilitzar el govern.

Sirera: ‘El nou model genera més dèficit’

El president del grup parlamentari del PP, Daniel Sirera, va dir que trobava ‘anticatalà’ el nou model de finançament perquè escanyava les empreses i famílies catalanes perquè generava més dèficit que, segons ell, s’haurà de sufragar incrementant impostos. Sirera també va acusar el govern d’haver negociat el finançament ‘d’amagat’ i va alertar que el nou model impedia eventuals abaixades d’impostos.

Enllaços
Canal VilaWeb TV: El nou model de finançament de Catalunya (2009).
Gencat: Nou finançament.
Proposta (pdf) del govern espanyol del nou model de finançament, aprovat pel Consell de Política Fiscal i Financera.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any