Es mor un dels dos bombers ferits greus en l’incendi als Ports

  • Ja són cinc els bombers morts · L'altre bomber ferit es manté estable dins la gravetat · Un llamp va ser la causa de l'incendi, ja controlat, segons les primeres investigacions

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.07.2009 - 14:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un dels dos bombers ferits greus dimarts en l’incendi al parc natural dels Ports (Horta de Sant Joan, Terra Alta) s’ha mort avui a l’Hospital de la Vall d’Hebron, on va ser ingressat juntament amb un altre bomber, que es manté estable dins la gravetat. Amb ell, ja són cinc els bombers morts en aquest incendi, la causa del qual va ser un llamp, segons que ha dit avui el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, basant-se en les primeres investigacions que els agents rurals han fet sobre el terreny.Segons els indicis, el llamp hauria caigut sis dies abans del començament del foc, originat en una zona d’accés molt difícil. El canvi de la direcció del vent i el descens de la humitat haurien afavorit que les brases generades pel llamp es convertissin en les primeres flames de l’incendi, segons Baltasar. L’incendi continua cremant i fumejant per cinquè dia consecutiu, però els bombers l’han donat per controlat al migdia d’avui. Encara hi treballen una setantena de dotacions terrestres i set mitjans aeris.

Ja ahir a la tarda, per primera vegada des de la mort de quatre bombers que maldaven per apagar-lo, el Departament d’Interior va donar el primers senyals d’optimisme, perquè els bombers ja havien reeixit a encerclar el foc (vídeo de la compareixença de premsa del secretari d’Interior, Joan Boada).

‘Si el foc no es descontrola més, és mercès a l’actuació dels bombers i a la coordinació que hi ha entre els efectius terrestres i aeris, que lluiten per estabilitzar-lo i controlar-lo’, va subratllar Boada. Segons dades provisionals del Cos d’Agents Rurals, ja s’han cremat 1.140 hectàrees. De les hectàrees cremades, la meitat s’inclouen dins del parc natural, en què abunda el pi blanc, una espècie que es regenera amb més facilitat i rapidesa que no pas unes altres.

Picabaralla política

D’una altra banda, s’ha suavitzat la picabaralla entre el govern i el batlle d’Horta de Sant Joan, Àngel Ferràs, sobre la coordinació dels bombers (àudio i vídeo), que desoïen les recomanacions dels veïns. Però ahir, tothom, tant el batlle com el Departament d’Interior, van felicitar-se de la col·laboració dels veïns, que durant tot el dia van oferir menjar i beure als bombers. Boada ho va agrair, alhora que va defensar la bona actuació dels bombers (àudio): ‘Aquesta és la col·laboració ciutadana que necessitem.’

Sigui com sigui, el conseller Joan Saura compareixerà dimarts a la comissió de justícia del parlament, a petició pròpia, per explicar les circumstàncies de l’incendi i la coordinació del cos de bombers contra les acusacions de relaxació en la intervenció dels Ports.

Incendis i risc d’incendis

D’altra banda, al llarg del dia els bombers han hagut de fer front a altres incendis menors a diferents punts de Catalunya, entre els que destaquen un incendi a Gavà, Vilalba dels Arcs, Viladecaballs de Calders, Riudellots de la Selva i, sobretot, Roquefort de Queralt, que encara es troba actriu.

Restricció d’accessos

El cos d’agents rurals ha restringit l’accés a massissos forestals, des d’ahir, en previsió de vents d’intensitat moderada i amb cops forts. Els massissos amb accés restringit són els Ports de Tortosa (Terres de L’Ebre), Montsant, Muntanyes de Prades i Tivissa-Vandellòs (Tarragona), Gavarres i Serra de Cadiretes (Girona).

Enllaços
Gencat: Incendi forestal d’Horta de Sant Joan.
VilaWeb TV: Retrets entre govern i veïns per la coordinació dels bombers l L’incendi continua descontrolat (14.00 de dijous) l Boada i Gatell expliquen l’estat del foc.
Pla Infocat (pdf).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any