El CCCB mostra la influència que va tenir el jazz en l’art del segle passat

  • L'exposició reuneix gran quantitat de quadres, pel·lícules i gravacions · Tàpies i Picasso figuren entre els artistes representats.

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
26.07.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest cap de setmana ja es pot visitar l’exposició ‘El segle del jazz’ produïda pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, fins al 18 d’octubre. L’exposició mostra a través de materials diversos com tota mena de disciplines artístiques del segle XX es van veure influenciades per la música jazz. Per això, hi té una presència especial la vida i obra de personatges com Picasso, Tàpies, Guinovart, Sartre o Josephine Baker.Dirigida pel filòsof i crític d’art Daniel Soutif, la mostra arriba a Barcelona després de passar pel Museo d’Arte Moderna e Contemporanea di Trento e Revereto i el Musée Du Quai Branly de París, centres cooproductors de l’exposició juntament amb el CCCB.

La mostra proposa als visitants un recorregut per la línia del temps que ha viscut el jazz, amb partitures i documents gràfics que acompanyen peces musicals representatives de cada època, començant pels anys anteriors al 1917, passant per la revolució lliure dels anys seixanta i vuitanta i acabant amb el jazz contemporani de 1960 al 2002.

En totes aquestes etapes, fotografia, pintura, cinema i literatura prenen una importància cabdal. Autors com Picasso, Léger, Grosz, Pollock, Warhol, Francis Scott Fitzgerald, Le Corbusier, Josephine Baker i Basquiat són alguns dels artistes que, d’una manera o altra, han incorporat el jazz a la seva obra.

Per a la mostra de Barcelona s’ha incorporat una secció dedicada a la presència del jazz a Catalunya, ja que el nostre país va tenir un dels primers ‘hot clubs’ d’Europa i durant els anys cinquanta es va fer en quatre ocasions un saló de jazz que unia pintura, poesia i jazz. D’aquesta dècada destaquen obres d’un grup d’artistes d’aquí que van connectar el seu art amb el jazz com les de Tàpies, Tharrats, Ponç o Guinovart. De Tàpies es pot veure Spiritual Song, 1951 i West and Blues de 1951. De Ponç, Beale Street Blues, dle 1952 i, de Guinovart, Blues, de 1951.

Exposició multidisciplinar

En 1.200 metres quadrats, i en deu sales diferents, es pot gaudir de més d’un miler de peces, entre obres d’art, material audiovisual, fotografies, partitures i documentació variada com cartells, portades de discs o instruments. En el marc de l’exposició, també es comptarà amb activitats complementàries com un concert inaugural a La Pedrera, conferències, diversos curtmetratges, pel·lícules sobre el gènere i jam sessions.

A més, per primera vegada, el CCCB ha realitzat l’exposició de manera virtual a través de la seva pàgina web per tal de rebre un major nombre de visitants i poder tenir accés a una part dels documents que s’hi mostren.

Enllaços
Vídeo ‘El segle del Jazz’
AMUMAssociació de músics de jazz i música moderna de Catalunya
Revistes especialitzades: Revista ‘Jaç’; Cuadernos de Jazz; Jazz Magazine
Webs i blocs: WebTomaJazz; Web Urban Jazz Agenda; BlocLes Veus del Jazz
Ràdios per internet i podcasts: Icatjazz; Barcelona Jazz Radio.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any