Notícies

Dimecres  15.07.2009  20:00

La informació, antídot contra la corrupció

Men?ame
 

La corrupció, segons la definició de l'ONG Transparency International (TI), és a grans trets l'abús de poder per a obtenir beneficis privats. La corrupció, doncs, afecta negativament i directa la vida, la subsistència i la felicitat de tothom, especialment dels més pobres. Creada el 1993 a Berlín, TI es dedica a combatre 'l'impacte devastador' de la corrupció política al món amb l'eina que considera més efectiva: la divulgació d'informació. Per això publica anualment l'Índex de Percepció de la Corrupció (des de 1995) i el Baròmetre de la Corrupció Mundial (des de 2003), on apareixen comparats la majoria de països segons la fortalesa o feblesa de les mesures anticorrupció que apliquen. Les últimes dades es poden visualitzar a través d'aquest mapa interactiu a la web de l'Internet Center for Corruption Research, una iniciativa conjunta de TI i la Universitat de Passau. La informació en què es basen tots aquests informes prové d'enquestes fetes a una àmplia llista d'informadors, coordinats pels gairebé cent capítols locals de TI.

Aquest sistema d'obtenció de dades, basat en la valoració subjectiva dels enquestats sobre la percepció de la corrupció als seus països, esbiaixa segons alguns països i entitats els informes publicats per TI. També es posa en qüestió, algunes vegades, que es puguin comparar dades de molts països sobre un concepte, la corrupció, que pot variar significativament d'una jurisdicció a una altra.

Tenint presents aquestes crítiques, des de Washington funciona una altra entitat civil que lluita contra la corrupció a escala mundial. Global Integrity (amb bloc i Twitter) 'genera, sintetitza i difon informació creïble, àmplia i actualitzada sobre tendències de govern i corrupció al món'. Els seus informes anuals (amb mapa inclòs) segueixen una metodologia una mica diferent de TI, i compleixen les recomanacions de la Users' Guide to Measuring Corruption, del Centre a Oslo del Programa de les Nacions Unides pel Desenvolupament.