Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dilluns  13.07.2009  20:00

Mig segle de televisió catalana

Men?ame
 

El 14 de juliol de 1959, entre 15.000 i 20.000 catalans (els que ja tenien a casa un innovador aparell anomenat televisor) van poder sintonitzar la primera emissió regular des de Barcelona. Al palauet de Miramar, primer centre de RTVE a Catalunya, José Luis Barcelona va inaugurar les emissions amb la frase 'Buenas tardes desde el balcón del Mediterráneo' (que repetirà demà al Telediario 1, des de l'actual Hotel Miramar). Eren els primers passos de TVE a Catalunya, el segon gran centre de producció de programes de RTVE rere el de Madrid i, per raons històriques, el primer centre televisiu a crear programes en català (des del 27 d'octubre de 1964). Amb un volum de programació cada vegada més gran, el circuit català de TVE es va traslladar el 1983 dels antics estudis de Miramar a les modernes instal·lacions de Sant Cugat del Vallès. Tot i l'amenaça de tancament que va planar fa dos anys, actualment el circuit català aporta el 27% de les hores d'emissió pròpia de RTVE. S'hi produeixen una dotzena de programes en català i els informatius migdia i vespre, a més de concursos, programes i sèries en castellà per a RTVE, i el canal temàtic Teledeporte, que s'emet per TDT. L'apagada analògica del 2010 és, juntament amb la intenció de la cadena pública de prescindir de publicitat, el principal desafiament de futur dels estudis de Sant Cugat.

TVE Catalunya ha preparat una secció especial a la seva web sobre el cinquantenari de les emissions. S'hi pot trobar des d'un resum històric del centre de producció (per on han passat desenes de periodistes i actors del nostre país) fins a la rumba commemorativa Són 50, interpretada pel grup barceloní El tio Carlos, passant per una galeria fotogràfica oberta a la participació dels internautes.