Ausàs diu que la Vall d’Aran tindrà aviat una llei pròpia ‘més ambiciosa’

  • El projecte de la llei de règim especial defineix l'Aran de realitat nacional

VilaWeb
Redacció
13.07.2009 - 16:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Conseller de Governació, Jordi Ausàs, s’ha reunit avui amb el Síndic de la Val d’Aran, Francesc Boya, per rebre la proposta del projecte de llei de règim especial d’Aran i ha dit que la Vall d’Aran tindria, ben aviat, una ‘nova llei pròpia que reguli els seus desitjos i voluntats.’ Segons Ausàs, l’Aran ha de tenir una llei pròpia ‘més ambiciosa’ que suposi ‘un reconeixement de la identitat cultural, històrica, geogràfica i lingüística dels aranesos.Per al síndic, avui ha estat un dia ‘històric i simbòlic’ per als aranesos perquè es podrà concretar en una llei la voluntat del poble aranès de ‘millorar el seu autogovern, les seves institucions i la seva condició de realitat nacional integrada en el territori català.’

El preàmbul de la proposta estableix ‘els ciutadans de Catalunya i les seves institucions polítiques reconegudes a Aran com una realitat nacional amb identitat pròpia, dotada d’una identitat cultural, històrica, geogràfica i lingüística, defensada pels aranesos al llarg dels anys’. També recull que Aran és una ‘comunitat política i entitat d’origen territorial, on l’autogovern exerceix funcions pròpies de Govern de la Generalitat. L’article 4 especifica que ‘Aran no pot estar inclosa en cap divisió territorial ni administrativa de Catalunya que no sigui la seva mateixa’, mentre que l’article 62 diu que Aran tampoc pot ser integrada en cap divisió territorial per garantir l’organització dels serveis de la Generalitat.

La proposta arriba a la Generalitat per procedir a la seva tramitació parlamentària, després del consens de les forces polítiques araneses (Unitat d’Aran, i Partit Renovador d’Arties-Garòs). Alhora, el Consell General mantindrà obert un procés de participació ciutadana, i de les institucions locals i la societat civil, per donar a conèixer la proposta i sotmetre-la a la consideració de la societat.

Enllaços
Governació: El conseller Jordi Ausàs rep la proposta del nou règim especial per la Val d’Aran de mans del Síndic de l’Aran, Francesc Boya.
Diari de l’Escola: La Vall d’Aran i el nou estatut.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any