El govern català unit en favor d’un pacte que el govern espanyol no concreta

  • El tripartit anuncia unes xifres que la ministra Salgado no confirma · CiU diu que l'acord és il·legal i 'tomba l'estatut' · Dirigents significatius d'Esquerra el critiquen

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
L'acord de finançament arriba amb gairebé un any de retard, car l'estatut fixava el 9 d'agost de l'any passat com a data límit per a tancar-lo. De cap a cap d'aquests onze mesos hi ha hagut negociacions, debats polítics i infraccions dels terminis fixats pel govern espanyol mateix. A sobre, i per més que el govern doni per fet l'acord, encara s'ha de tancar, perquè falten alguns tràmits. Per exemple, demà passat la vice-presidenta econòmica espanyola, Elena Salgado, ha de presentar la proposta al Consell de Política Fiscal i Financera.
Redacció
13.07.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els socis de govern van donar ahir el vist-i-plau a la proposta espanyola del nou model de finançament. En una declaració institucional, el president José Montilla va dir que l’acord era un èxit de país i va elogiar la tasca d’Esquerra al tram final de la negociació. I és que, si bé ja se sabia que el PSC i ICV abonaven el model financer, Esquerra no va fer públic fins ahir que també l’avalava. Però CiU, reitera que vulnera l’estatut.Montilla: ‘La proposta és justa i estatutària’

El president de la Generalitat, José Montilla, va congratular-se de l’acord atès per la Generalitat i el govern espanyol: una ‘victòria de la justícia’ i un ‘èxit de país’, i va dar-ne les gràcies als responsables de les forces polítiques que donen suport al govern; en particular, va destacar ‘l’habilitat del conseller Castells, que ha dirigit un procés llarg i difícil’ a aconseguir l’acord.

Per Montilla, el nou model compleix ‘escrupolosament’ l’estatut, digui què digui CiU, que el considera il·legal: ‘Catalunya ha demostrat que sap dir que no quan toca i dir que sí quan la proposta és justa i estatutària.’ Més, el pacte és un ‘gran acord’ que ‘farà gran Catalunya’, perquè ‘garantirà a la vegada la solidaritat i la justícia’ i perquè reconeix a Catalunya ‘drets, arguments i raons’.

Herrera atribueix l’acord a la ‘unitat i fermesa’ del govern

El secretari general d’Iniciativa, Joan Herrera, va qualificar el nou model d’excel·lent i va atribuir-lo a la ‘unitat i fermesa’ demostrada pel govern. Per això va instar CiU a unir-se a la societat civil, als sindicats, a la cambra de comerç i a l’executiu en la defensa ‘del millor finançament de la història de Catalunya’, per comptes de situar-se al costat del PP. Segons ell, si la xifra és important, ‘encara ho és més el model’, que assegura a Catalunya un augment dels recursos que ens situen per damunt de la mitjana estatal.

Esquerra es felicita d’haver aconseguit 3.800 milions d’euros

Després de més de tres hores de debat, l’Executiva d’Esquerra va avalar ahir, per 27 vots favorables, 10 de contraris i 5 abstencions, la proposta financera, amb el supòsit que el govern espanyol havia cedit a les seves exigències, segons que va explicar el president d’Esquerra, Joan Puigcercós. El motiu del suport d’Esquerra és, segons Puigcercós, que s’han aconseguit els dos objectius proposats: aconseguir 3.800 milions d’euros addicionals i situar-se 5 punts per sobre la mitjana espanyola en el repartiment de recursos per càpita. Segons el president d’Esquerra, els 3.855 milions que calcula que s’obtindran amb el model a ple rendiment l’any 2012, sumats als recursos de la disposició addicional tercera de l’estatut, faran que Catalunya arribi als 5.000 milions extres que permetran de reduir un terç el dèficit fiscal.

Per Puigcercós, ahir fou ‘un dia històric’ perquè es va aconseguir un ‘molt bon acord de finançament’. I va afegir: ‘Sabem que aquesta no és la solució definitiva del dèficit fiscal, però només quan serem un estat podrem afirmar que s’ha acabat aquest problema. Tot amb tot, aquest és un bon acord per al país.’

L’aval de l’Executiva d’ERC se sotmetrà avui a la consideració del Consell Nacional. Però el corrent crític Esquerra Independentista, dirigit per Uriel Bertran, ha demanat un referèndum intern perquè tota la militància del partit digui si aprova aquest acord o no.

Dirigents significatius d’Esquerra voten contra l’acord

Ara, la reunió de l’executiva d’Esquerra no va ser gaire plàcida. Dels 42 membres que en formen part, 27 van votar-hi favorablement, 10 contra, i 5 van abstenir-se. Entre els qui van votar-hi favorablement, hi ha tot el nucli del vice-president Carod. Entre els qui van votar-hi contra hi ha, sorprenentment, noms de tant de pes com la portaveu d’Esquerra al parlament, Anna Simó, i la secretaria de política econòmica del partit, Maria Àngels Cabasés.

Puig: ‘El govern del PSOE ha dinamitat l’estatut’

Ara, CiU insisteix a dir que la nova proposta de model financer vulnera l’estatut d’autonomia i que, per tant, no l’accepta. ‘És molt pitjor que no ens esperàvem. El govern del PSOE ha dinamitat l’estatut’, va dir el secretari general adjunt de CDC, Felip Puig. Per ell, el nou model és el mateix que va presentar l’ex-ministre Pedro Solbes el desembre de l’any passat, d’aquí ve que es demani ‘què ha canviat’ perquè aleshores el govern el rebutgés i ara l’hagi acceptat. També va demanar a Esquerra per què havia acceptat una proposta que no compleix l’estatut si, oportunament, va dir no a l’estatut perquè el considerava insuficient. Per això troba la decisió d’Esquerra ‘incomprensible’ des d’un ‘punt de vista patriòtic i de coherència’ i que només pot entendre’s perquè ‘Esquerra continua prioritzant la seva estabilitat al govern’.

‘No es compleixen ni el calendari, ni el model, ni les xifres, ni la cistella d’impostos, ni el termini fixat per l’estatut’, com tampoc el principi d’ordinalitat, es va queixar Puig, per qui ‘aquest és un acord de renúncies.’ I és que, a parer de CiU, el govern català ha fet ‘la feina bruta del Tribunal Constitucional’ acceptant un acord que no compleix una llei orgànica, com és l’estatut d’autonomia. ‘El tripartit és còmplice d’una cerimònia de confusió i d’engany’, etzibà Puig.

Segons Salgado, els recursos addicionals seran superiors als 11.000 milions, però no concreta xifres

‘S’aportaran uns recursos addicionals al nou sistema de finançament que seran lleugerament superiors als 11.000 milions d’euros i que s’aplicaran al 100% l’any 2012. Fins aleshores, hi haurà una gradualitat’, va explicar ahir la vice-presidenta econòmica, Elena Salgado, per qui la proposta del govern espanyol era ‘el resultat d’una cerca de concòrdia’. També va dir que el Principat se situaria per sobre de la mitjana en inversió per càpita des del 2009, però es va negar a confirmar o desmentir les xifres fetes públiques pel govern espanyol.

La proposta del nou sistema, que s’actualitzarà anualment, ‘garanteix que la prestació de sanitat, educació i serveis socials tindrà un finançament per càpita igual a totes les comunitats autònomes’, segons la vice-presidenta econòmica; i que la proposta dedica a la prestació d’aquests serveis bàsics el 80% del total dels recursos del sistema, tenint en compte variables com ara la dispersió, la insularitat, la superfície, la població escolar, etc.

Enllaços
ENQUESTA: Us sembla bé el pacte de finançament anunciat pel govern català?
Gencat: Declaració institucional del Molt Honorable president de la Generalitat per a valorar el model de finançament.
Esquerra: Declaració de Puigcercós l ICV: La direcció d’ICV proposarà a la Comissió Executiva Nacional d’avalar el model de finançament l PSC: Iceta-Finançament: Tenim un bon acord a tocar de dits que compleix escrupolosament l’Estatut’ l CiU: Artur Mas: ‘L’estatut no es compleix: si és així, direm que no i, si governem, el farem complir’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any