Cinquanta anys sense Carles Riba

  • VilaWeb us ofereix un vídeo en què el darrer premi Carles Riba, Sebastià Alzamora llegeix tres poemes de Riba · Crítics literaris i escriptors opinen sobre el tractament actual de l'obra del poeta

VilaWeb
Redacció
12.07.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Literatura catalana perdia, fa cinquanta anys, una de les seves figures més rellevants. El poeta Carles Riba va morir el 12 de juliol de 1959 deixant una obra sòlida i vasta. Però alguns escriptors i crítics literaris creuen que la seva obra no es valora prou: ‘Ara es prescindeix de Riba’, ha dit a VilaWeb el crític i escriptor Sam Abrams. Vegeu un vídeo en què el darrer guanyador del Premi Carles Riba, Sebastià Alzamora llegeix tres poemes del poeta.’Es creu que els poemes de Riba són poc actuals i que era un home ‘de despatx’ quan no és així’, ha continuat Abrams. En la mateixa línia s’ha expressat Carles-Jordi Guardiola, ex-editor de La Magrana, assagista i poeta que ha dit a VilaWeb: ‘Has de gratar molt per veure un Riba de carn i ossos i avui dia poca gent ho fa’.

Un malentès sobre l’obra de Riba

‘La valoració de Riba fa vint o trenta anys era més alta que ara. Hi un malentès perquè molts qualifiquen la poesia de Riba de ‘difícil’ quan és una poesia lúcida que parla de coses que ens afecten a tots’, ha afegit l’editor, crític literari i escriptor Jordi Cornudella en declaracions a VilaWeb. Tots tres han coincidit en afirmar que l’aflorament de la poesia social en el moment que va morir el poeta hauria pogut ser un altre motiu que impedís una projecció més gran de la seva poesia.

Davant d’aquesta situació els escriptors i crítics literaris han volgut reivindicar l’obra de Riba: ‘Hi ha dues classes de figures literàries: els grans escriptors i els escriptors fundacionals. Riba és d’aquests últims’, ha dit Sam Abrams que ha especificat que un escriptor fundacional és aquell qui aporta una base sòlida sobre la qual construir una literatura. Abrams també ha explicat el llegat del poeta en la literatura catalana actual: ‘Filòlegs com Jaume Pòrtules o Carles Miralles, crítics literaris com Jordi Julià o Pere Ballart i poetes com Carles Camps Mundó no serien qui són sense el mestratge de Riba’. Guardiola ha afegit: ‘És un autor que no s’acaba mai, sempre trobes motius per continuar-lo estudiant i llegint’.

Enllaços
VilaWeb TV: El darrer premi Carles Riba, Sebastià Alzamora llegeix tres poemes de Riba.
Blocs que fan referència a Carles Riba: Diari d’un llibre vell: Despatx de Carles Riba. | Secundària Memòria: Un sonet de Carles Riba. | Jaume Ciurana: “De casa a casa”, de Carles Riba. | El Fil de les Clàssiques: Carles Riba, també trià LLETRES!. | El blog de l’Eixamplíada: Xenofont, per Carles Riba. | Poesia en català: La poesia que no comprenem. Riba, el poeta difícil. | Palumbus Columbus: Riba, psicòleg i Riba, traductor de Poe. | Crítica de la crítica: Carles Riba i el principi de caritat interpretativa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any