Castells reconeix per primer cop que hi ha condicions per un acord de finançament

  • Reitera, això sí, que no es tancarà un finançament si no es respecta l'ordinalitat

VilaWeb
Redacció
09.07.2009 - 11:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, ha reconegut avui, per primera vegada, que hi havia condicions per arribar a un acord amb el govern espanyol per fixar un nou model de finançament per a Catalunya, tot i que fa unes setmanes aquest els pogués semblar ‘difícilment assumible’. Malgrat l’avenç ‘important’, el conseller n’ha reiterat la insuficiència, car alguns ‘aspectes prou importants’ encara separaven tots dos governs.Després de participar en un acte a la Universitat de Barcelona (UB), Castells ha volgut trencar el seu silenci sobre l’evolució de les negociacions sobre el finançament, tot i que ha evitat concretar-ne res.

El 15 de juliol

Sobre quan pot arribar l’acord, el conseller ha recordat que la data del 15 de juliol no l’ha posada la Generalitat, sinó el govern espanyol. ‘L’única data que per a nosaltres era determinant era el 9 d’agost i no es va complir’, ha assegurat. Ara, Castells ha dit que no tancaria cap acord, abans del 15 de juliol, si aquest no satisfeia les expectatives del govern. ‘El 15 compromet a qui ho va dir, a ningú més’, ha assegurat.

El model de finançament

Castells ha reiterat la importància del model de finançament, perquè era ‘el que ens dóna l’estatut‘, i no una xifra. Per això, ha dit que allò important era ‘l’aplicació correcta, precisa, rigorosa, dels criteris del model’, del qual s’haurà de desprendre una quantia. Castells ha assegurat que la Generalitat estava ‘vetllant perquè es compleixi el que estrictament diu l’estatut’.

Respectar el principi d’ordinalitat

Després que la ministra espanyola d’Economia, Elena Salgado, va apuntar que podria no complir-se el principi d’ordinalitat, Castells ha assegurat que ‘el sistema d’anivellament ha d’anivellar, però una part dels impostos que paguem els catalans per sobre de la mitjana han de servir perquè la Generalitat pugui atendre millor els seus ciutadans’. Pel conseller, això es desprèn dels articles 206.1 i 206.3 de l’estatut, i ha assegurat que ‘o es compleix o no hi haurà acord’. Castells ha acceptat que hi pugui haver un ‘cert gradualisme’ en l’aplicació del model si això ha de comportar un ‘resultat final bo’.

El principi d’ordinalitat, recollit a l’estatut implica que Catalunya, una vegada s’apliquin els mecanismes de solidaritat entre territoris, no perdi posicions en el rànquing de rendes per càpita de les comunitats autònomes i no quedi per sota d’autonomies que, fins i tot, són receptores de recursos solidaris.

Fons addicionals

El conseller tampoc ha tancat la porta a la possibilitat que Catalunya pugui rebre fons addicionals per a competències específiques de Catalunya, com ara les presons o la seguretat. ‘Pot passar, perquè en moltes d’aquestes qüestions realment les competències han estat mal valorades, de manera que pot succeir, voldrà dir que tindrem més diners’, ha dit. Uns diners que, a més, si ‘s’incorporen al finançament i es consoliden els recursos de la Generalitat’, Castells ha dit que no serà ell ‘qui digui que no fan falta’.

Enllaços
VilaWeb: Salgado no convenç encara ni el govern català ni el balear (8-7-2009) | Augmenta la desconfiança sobre l’última data fixada per al finançament (4-7-2009)
Article 206 de l’estatut, sobre els mecanismes d’anivellament i de solidaritat del nou finançament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any