Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  08.07.2009  06:00

El parlament espanyol vota el decret que instaura una Loapa financera sobre les caixes

Els partits catalans, incerts sobre la posició a adoptar · ERC i ICV hi votaran en contra i el PSC, a favor · El Banc d'Espanya nega que hi hagi invasió de competències

Men?ame
 

El congrés espanyol votarà avui, a horabaixa, el decret llei (pdf) proposat pel govern espanyol, amb el controvertit Fons de Restructuració Ordenada Bancària (FROB) sobre fusions de caixes. Les conseqüències polítiques del decret, més la possibilitat, expressada dijous pel conseller Castells, que envaeixi competències de la Generalitat, ha encès l'alarma al si dels partits catalans, que a última hora d'ahir encara no sabien quina decisió prendre.

Ahir a la tarda solament el PSC, que que hi votarà junatment amb el PSOE, i Esquerra, que ja s’havia declarat contrària al decret, ja tenien el vot decidit. Iniciativa va decidir a última hora que hi votaria contra. Fins i tot el PP, que d’entrada havia aplaudit la norma i que tan sols en criticava la triga, va evitar ahir de definir el vot argüint que les negociacions continuarien ‘tota la nit’ i durant el dia d’avui. Convergència i Unió, un dels grups més crítics amb el FROB al parlament, no revelarà el seu vot, previsiblement entre l’abstenció i el no, fins poc abans de la votació.

L’aprovació del FROB al consell de ministres espanyol, el 26 de juny, despertà, d’entrada, tímids recels dels partits catalans, sobretot d’ERC i CiU, perquè el decret deixa al Banc d’Espanya la capacitat de decidir fusions de caixes catalanes i, en última instància, d’assumir-ne el control. Però no ha estat fins aquests darrers dies, amb l’aparició de veus crítiques de la societat civil, empresarial, de les caixes mateixes i del conseller Castells, que els partits s’han vist obligats a definir-se en un afer cada vegada més polític.

Decret llei o projecte de llei

Un dels aspectes que no agrada als partits catalans és que aquesta norma arribi al congrés en forma de decret. Fins i tot el diputat del PSC, Sixte Moral, va dir a VilaWeb que ‘probablement hauria estat millor de tramitar-lo com una projecte de llei’, amb què es podria debatre el text punt per punt i presentar-hi esmenes. Aquesta és una possibilitat que, segons fonts del partit, també hauria agradat a Convergència, que no s’ha oposat oficialment a la totalitat del decret, sinó sobretot a l’article vuitè, que priva la Generalitat de tota capacitat d’intervenció i cedeix tot el poder de decisió al Banc d’Espanya. Això sí, una tramitació via projecte de llei alentiria molt l’aprovació de la norma, car implicaria un llarg debat parlamentari, cosa que el govern espanyol vol evitar.

PSC: ‘Cal separar l’aprovació del decret de la possible invasió de competències’

Ara, sí que és clar que els vint-i-cinc diputats del PSC votaran el decret, tot i l’avís del conseller Castells, que la setmana passada va dir que el decret podia envair competències. ‘Això són dues qüestions separades’, argumentà el diputat socialista Sixte Moral, per qui ‘el FROB és positiu perquè tota mesura garantista és positiva. Si resulta que efectivament topa amb les competències fixades a l’estatut, el govern català ja recorrerà l’article en qüestió, però ara s’ha d’aprovar.’ Tot i amb això, Moral reconegué que cap caixa catalana no tenia dificultats de solvència a terme mitjà i que ’seria bo que fos el govern de la Generalitat i no pas el Banc d’Espanya qui vetllés aquests processos de fusió’. Fonts del grup parlamentari del PSOE a Madrid van assegurar ahir a VilaWeb que el decret s’aprovaria, ’sigui amb els vots del PP o amb els d’unes altres forces.’

CiU, entre l’abstenció i el no

Convergència es va demostrar bel·ligerant contra la norma al ple del Parlament de Catalunya de dijous de l’altra setmana, però el seu grup parlamentari a Madrid no va definir ahir el sentit del seu vot: el va debatre intensament durant tota la tarda i finalment es va reservar el dret de fer-lo públic durant el dia d’avui. Fonts del partit van avançar a VilaWeb que el vot oscil·laria entre l’abstenció i el no.

ERC: ‘El govern s’escuda en la crisi per assaltar les caixes’

Esquerra s’ha manifestat sempre contrària a aquest decret, però no va ser fins ahir que va endurir públicament el discurs. El secretari general i diputat a Madrid, Joan Ridao, va justificar el vot contrari del seu partit dient que el FROB tenia ‘més a veure amb l’intent de l’estat de controlar les caixes que no amb la garantia de solvència de les entitats’ i que el govern espanyol s’escudava hàbilment en la crisi per ‘assaltar les caixes’. Finalment, va recalcar que amb l’aplicació del FROB les caixes corrien un perill seriós de ‘centralitzar-se i privatitzar-se’.

Men?ame