Milers de soldats xinesos entren a Urumqi

  • El president xinès, Hu Jintao, abandona la cimera del G-8 que es fa l'Aquila i torna a la Xina· Els activistes antiglobalització hi han organitzat protestes

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
08.07.2009 - 13:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Desenes de milers de soldats de l’exèrcit xinès han entrat a la ciutat de Urumqi, capital de Xinjiang, colpida aquests darrers dies per fortes topades entre els uigurs i els han, que ja han causat més de cent cinquanta morts. Avui un miler de membres de l’ètnia han s’han manifestat pels carrers, desafiant policia i exèrcit. El conflicte centrarà part de la cimera del G-8, que se celebra, des d’avui fins al dia 10, a l’Aquila (Abruços).El president Hu Jintao, que ja era a Itàlia perquè tenia previst d’assistir-hi, ha hagut de tornar al seu país davant la creixent onada de violència. Jintao va arribar a Itàlia, en visita oficial, el sis de juliol passat. Davant la situació que viu aquesta regió de la Xina, cada vegada més tensa, el president xinès ha decidit de tornar a Pequín, on ha volat des de Florència. Ara, la Xina sí que serà present a la cimera, car s’hi han quedat Dai BinGou, membre el consell d’Estat, i una delegació del departament d’Exteriors.

La cimera del G-8

La cimera comença avui a l’Aquila (Itàlia) amb la crisi econòmica internacional i el canvi climàtic, a banda del conflicte ètnic a la Xina, com a afers principals de l’ordre del dia. Uns altres afers importants seran la situació a l’Afganistan, a l’Orient Pròxim i a l’Iran. La majoria de caps de delegacions dels vuit estats membres ja han arribat a l’Aquila.

Als membres del G-8 (els Estats Units, el Canadà, el Japó, Itàlia, Alemanya, el Regne Unit, França i Rússia) s’hi afegeixen cinc països emergents que conformen el G-5 (el Brasil, Mèxic, Sud-àfrica, la Xina i l’Índia), Egipte i els països del Fòrum de les Principals Economies sobre Energia i Canvi Climàtic (Austràlia, Corea del Sud, Indonèsia i Dinamarca), alguns països africans (Angola, Algèria, Nigèria,el Senegal i Etiòpia), el dirigent libi Muamar Gadafi (president de torn de la Unió Africana) i tres països més que hi han estat convidats (Espanya, Països Baixos i Turquia).

Protestes contra el G-8

Com cada volta que se celebra una cimera del G-8, s’esperen protestes (vídeo) i aldarulls, fet que preocupa especialment les autoritats. Cal recordar que fou precisament a Itàlia que un policia va matar Carlo Giulani, (vídeo), un jove activista que participava en les protestes contra la cimera del G-8 que va acollir el 2001 la ciutat de Gènova.

Així doncs, la policia va blindar ahir Roma, on ja havien començat a arribar alguns dels líders participants en la cimera. La intenció és de garantir-ne la seguretat i, alhora, evitar possibles accions de protesta. Quinze mil agents, entre els quals hi ha dos mil cinc-cents militars, es faran càrrec de mantenir l’ordre durant la celebració de la cimera. També hi ha previstes fortes mesures de seguretat terrestre i un escut aeri antimíssils, i s’intensificaran els controls a l’autopista que uneix Roma amb l’Aquila.

La policia va detenir ahir deu persones i vint-i-sis més foren identificades després dels aldarulls en què alguns manifestants cremaren neumàtics i destrossaren alguns contenidors de deixalles. La manifestació de ‘benvinguda’, tanmateix, fou del tot tranquil·la i pacífica. Es va celebrar ahir a la tarda i hi acudiren uns centenars d’antiglobalització, que portaven pancartes contra la crisi i l’especulació. En algunes pancartes també es podien llegir paraules de suport als veïns de l’Aquila, en què se’n moriren dos-cents noranta-tres com a conseqüència del terratrèmol que, a l’abril, va sacsejar la zona.

Piero Barnocchi, portaveu de COBAS, un dels moviments que organitza les protestes, ha denunciat la ‘criminalització’ que pateixen. Segons que ha dit, en tres dies, i abans que comenci la cimera, la policia ja ha detingut uns seixanta activistes.

Tot i que les mobilitzacions ja fa dies que començaren, la protesta més gran s’esdevindrà el 10 de juliol a l’Aquila, dia que acaba la cimera.

Polèmica per l’organització

La cimera arrenca enmig de la polèmica sobre l’organització per part d’Itàlia. El diari anglès The Guardian ha atiat les crítiques al país amfitrió i a la seva capacitat organitzativa en aquest article, en el qual acusa el primer ministre italià de voler-se penjar la medalla de celebrar la reunió, precisament, a L’Aquila, on fa escassament tres mesos un terratrèmol va deixar quasi tres-cents morts. La ciutat ha estat parcialment reconstruïda, però la major part de la regió dels Abruços continua devastada pels efectes del sisme del mes d’abril.

Enllaços
Web oficial de la cimera del G-8a l’Aquila (Itàlia).
Diaris italians: La Repubblica | Il Corriere della Sera | La Stampa | Il Messaggero.
The Guardian: Calls grow within G8 to expel Italy as summit plans descend into chaos.
Especial d’Indymedia> sobre la cimera del G-8 a l’Aquila.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any