Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  08.07.2009  09:59

La crisi econòmica i el canvi climàtic centren la cimera del G-8, que comença avui a l'Aquila

Hi haurà protestes dels antiglobalització, que recordaran la mort de Giulani durant la cimera del 2001 a Gènova

Men?ame
 

La cimera del G-8 a l'Aquila (Itàlia) comença avui, amb la crisi econòmica internacional i en canvi climàtic com a afers principals de què tractaran els caps d'estat i de govern de les principals potències econòmiques mundials. Uns altres afers importants seran la situació a l'Afganistan, a l'Orient Pròxim i a l'Iran. Hu Jintato, president de la Xina, que ja s'havia arribat a Roma, ha hagut de tornat al seu país arran de les protestes a Xinjiang.

Protestes contra el G-8

Com cada volta que se celebra una cimera del G-8, s'esperen protestes (vídeo) i aldarulls, fet que preocupa especialment les autoritats. Cal recordar que fou precisament a Itàlia que un policia va matar Carlo Giulani, (vídeo), un jove activista que participava en les protestes contra la cimera del G-8 que va acollir el 2001 la ciutat de Gènova.

Així doncs, la policia va blindar ahir Roma, on ja havien començat a arribar alguns dels líders participants en la cimera. La intenció és de garantir-ne la seguretat i, alhora, evitar possibles accions de protesta. Quinze mil agents, entre els quals hi ha dos mil cinc-cents militars, es faran càrrec de mantenir l'ordre durant la celebració de la cimera. També hi ha previstes fortes mesures de seguretat terrestre i un escut aeri antimíssils, i s'intensificaran els controls a l'autopista que uneix Roma amb l'Aquila.

La policia va detenir ahir deu persones i vint-i-sis més foren identificades després dels aldarulls en què alguns manifestants cremaren neumàtics i destrossaren alguns contenidors de deixalles. La manifestació de 'benvinguda', tanmateix, fou del tot tranquil·la i pacífica. Es va celebrar ahir a la tarda i hi acudiren uns centenars d'antiglobalització, que portaven pancartes contra la crisi i l'especulació. En algunes pancartes també es podien llegir paraules de suport als veïns de l'Aquila, en què se'n moriren dos-cents noranta-tres com a conseqüència del terratrèmol que, a l'abril, va sacsejar la zona.

Piero Barnocchi, portaveu de COBAS, un dels moviments que organitza les protestes, ha denunciat la 'criminalització' que pateixen. Segons que ha dit, en tres dies, i abans que comenci la cimera, la policia ja ha detingut uns seixanta activistes.

Tot i que les mobilitzacions ja fa dies que començaren, la protesta més gran s'esdevindrà el 10 de juliol a l'Aquila, dia que acaba la cimera.

Polèmica per l'organització

La cimera arrenca enmig de la polèmica sobre l'organització per part d'Itàlia. El diari anglès The Guardian ha atiat les crítiques al país amfitrió i a la seva capacitat organitzativa en aquest article, en el qual acusa el primer ministre italià de voler-se penjar la medalla de celebrar la reunió, precisament, a L'Aquila, on fa escassament tres mesos un terratrèmol va deixar quasi tres-cents morts. La ciutat ha estat parcialment reconstruïda, però la major part de la regió dels Abruços continua devastada pels efectes del sisme del mes d'abril.

Participants

Als membres del G-8 (Estats Units, Canadà, Japó, Itàlia, Alemanya, Regne Unit, França i Rússia) s'hi afegiran cinc països emergents (Brasil, Mèxic, Sud-àfrica, Xina i Índia), Egipte i els països del Fòrum de les Principals Economies sobre Energia i Canvi Climàtic (Austràlia, Corea del Sud, Indonèsia i Dinamarca), alguns països africans (Angola, Algèria, Nigèria, Senegal i Etiòpia), el dirigent libi Muamar Gadafi (president de torn de la Unió Africana) i tres països més que hi han estat convidats (Espanya, Països Baixos i Turquia).

Men?ame