Més de cent quaranta uigurs morts en una violenta repressió a la Xina

  • Una manifestació de la comunitat uigur ha estat reprimida per la policia · És l'episodi més sagnant que ha viscut el país des de Tiananmen

VilaWeb
Redacció
06.07.2009 - 10:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La xifra de morts en els aldarulls d’ahir a Xinjiang s’eleva fins a cent quaranta, pel cap baix. De ferits, n’hi ha devers vuit-cents vint-i-vuit i, de detinguts, centenars. És el resultat de les topades entre la comunitat musulmana, l’ètnia uigur, i les forces de seguretat. Amb tot, fonts hospitalàries han dit que el nombre de morts podria incrementar-se. És l’episodi més violent que ha viscut la Xina des dels fets de Tiananmen, vint anys enrere.Tot va començar diumenge quan devers tres-cents membres de l’ètnia uigur van organitzar un acte de protesta pacífic per la mort de dos companys, esdevinguda en una fàbrica de joguines, just després que un home va penjar un missatge en una web local denunciant que sis nois de Xinjiang havien ‘violat dues noies innocents’. Segons la policia, però, la denuncia era falsa.

Alguns testimonis ha explicat que a la protesta, minoritària en un primer moment, s’hi van centenars de participants, fins esdevenir més de mil. La policia va intentar dispersar els manifestants i fou llavors quan van començar els enfrontaments.

La revolta, en què es cremaren vehicles i es tallà el trànsit, ha estat qualificada pel govern de ‘conspiració contra l’autoritat’. El govern de Pequín considera l’ètnia uigur una greu amenaça.

El govern de Xinjiang, que ha decretat la queda, en culpa la líder uigur a l’exili, la candidata a premi Nobel de la Pau, Rebiya Kadeer. L’acusa d’haver instigat els aldarulls via internet. En aquesta pàgina web de la minoria uigur hi podeu veure imatges de les concentracions d’ahir.

Enllaços
BBC: Scores killed in China protests | CNN: At least 140 dead in ethnic unrest in China | The Guardian: Ethnic violence in China leaves 140 dead | MSNBC: 140 reported dead in Muslim riots in China.
VÍDEOS: Imatges de la repressió (BBC) | Recull de vídeos de les protestes en aquesta web de la uigur a la Xina.
VilaWeb: Vint anys de Tiananmen (04/06/2009).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any