Protestes contra el pagament de peatges a l’autopista C-32

  • Fa quaranta anys que el règim franquista va inaugurar aquesta autopista, la primera de pagament a l'estat espanyol · Diferents plataformes en reivindiquen la seva gratuïtat

VilaWeb
Redacció
05.07.2009 - 11:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Coincidint amb la commemoració aquesta setmana dels quaranta anys de la primera autopista de pagamanet de l’estat espanyol (l’actual C-32 entre Montgat i Mataró), aquest matí es fan diverses marxes impulsades per la Plataforma Cívica Camí Ral per a reclamar-ne la gratuïtat. Argüeixen que era previst que el període de pagament durés vint anys i, en canvi, hi ha contratce fins al 2021. Les marxes han començat a Cabrera de Mar, Vilassar de Mar, Premià de Mar i Alella.El Trànsit ha previst un dispositiu especial per minimitzar els problemes de mobilitat que provoquen les protestes. Tot i que es tracta d’una reivindicació històrica, el govern català ha decidit, de moment, mantenir el pagament de peatges a la C-32 al Maresme. Segons el secretari de Mobilitat, Manel Nadal, aquests peatges són necessaris ‘perquè si no, es col·lapsaria la via.’

De fet, la gratuïtat de d’aquesta autopista figura a tots els programes electorals en les eleccions municipals de les poblacions veïnes. El febrer passat, el Consell Comarcal del Maresme va demanar a la Generalitat una bonificació dels peatges de l’autopista per als veïns de la comarca. La petició es va fer instàncies del PSC però amb el suport unitari de la resta de forces polítiques: CiU, ERC, ICV i PP. Aquests peatges ‘tous’ es troben en fase d’estudi i planteja la construcció d’una nova N-II al costat de l’autopista reconvertint l’actual traçat de la carretera N-II en una via urbana de competència municpal.

La Plataforma Cívia Camí Ral

La Plataforma Cívia Camí Ral, de Premià de Mar, juntament amb altres iniciativa i plataformes de la zona, tenen com a finalitat la gratuïtat de l’autopista i la recuperació de la façana litoral. El nom de l’entitat premiarenca fa referència a l’antic Camí Ral de Premià abans que passés a ser carretera. Argüeixen, per exemple, que un hipotètic conductor de Palafolls que agafi el cotxe per anar a Barcelona haurà de passar per tres peatges diferents i pagar 3 euros amb 80 cèntims, quantitats que, per a la gent que fa aquest tram cada dia suposa un pagament d’uns 150 euros al mes, tan sols en peatges.

Aquestes plataformes han creat la Coordinadora de Plataformes del Maresme sota el lema ‘No N-II, C-32 gratuïta’, per coordinadar, interlocutar i organitzar totes les accions que es duran a terme enguany.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any