Els socialistes impulsen una llei de llengües a l’Aragó que no preveu la cooficialitat del català

  • El text defineix l'espanyol com l'única llengua oficial, i el català queda com una opció 'voluntària' en alguns municipis

VilaWeb
Redacció
02.07.2009 - 18:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els socialistes han presentat avui a les Corts d’Aragó la seva proposta de Llei d’Ús, Protecció i Promoció de les llengües, on preveuen el reconeixement del català, però no que sigui una llengua cooficial. S’hi defineix l’espanyol com l’única llengua oficial, i el català i l’aragonès, com una opció voluntària dels municipis on la utilització hagi estat ‘històricament predominant’. Els socialistes negociaran ara el text amb els altres grupDe moment, no compten pas amb el suport dels seus socis de govern, el Partido Aragonés (PAR), que va refusar aquest projecte de llei.

Aquest serà un procés previ a la tramitació oficial de les Corts que no començaria fins a finals de setembre. Si els socialistes aconsegueixen el suport necessari, és previst que a final d’any la llei s’aprovi i que entri en vigor el 2010. Si fos així, el català només seria d’ús voluntari en els municipis de la Franja de Ponent. Els habitants de la Franja podran dirigir-se a l’administració en català , ja sigui de forma oral o escrita, però la tramitació i la resposta es faran en espanyol.  Les publicacions en aquests territoris també seràn bilingües i pel que fa a la toponímia o a la nomenclatura dels carrers la proposta planteja que es guiïn pels usos tradicionals del territori. 

La norma preveu que es delimitin zones d’ús de cada llengua mitjançant un estudi lingüístic que elaboraria el Consell Superior de les Llengues d’Aragó. Primerament, s’ha optat per tres opcions de delimitació: territoris de parla catalana, territoris de parla aragonesa i altres on el castellà sigui l’únic idioma. 

El Consell Superior de les Llengues d’Aragó, és un òrgan consultiu -de nova creació- que s’ha d’encarregar de vetllar pel correcte ús de les llengües i de la política lingüística. Estarà integrat per quinze membres de l’àmbit lingüístic, jurídic, educatiu i literari a proposta de la universitat, de les Corts, i del govern d’Aragó. A més, aquest òrgan determinarà l’autoritat lingüística de les llengües d’Aragó per elaborar les regles adequades dels seus usos, proposar línies d’actuació al govern o assessorament lingüístic entre d’altres. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any