Castells avisa que el fons de reestructuració bancària espanyol pot envair competències

  • El govern prepara un informe sobre la possible invasió competencial en matèria de fusions i absorcions d'entitats bancàries

VilaWeb
Redacció
02.07.2009 - 15:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, ha advertit que el nou Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), aprovat fa uns dies pel govern espanyol, podia envair competències de la Generalitat. Castells es refereix al supòsit en què una entitat, amb problemes de solvència, sigui intervinguda pel Banc d’Espanya i aquest en rellevi els gestors: ‘Com a mínim, hi ha dubtes que això respecti la competència sobre fusions i absorcions.’Castells ha destacat que l’última paraula en fusions, absorcions i processos d’integració corporativa, continuava tenint-la la Generalitat i que el govern era el primer garant del respecte a les seves competències. ‘Si dels informes dels serveis jurídics es desprèn la més mínima ombra de dubte, i probablement hi sigui en aquesta qüestió, demanarem els dictàmens corresponents al Consell Consultiu i actuarem per preservar les nostres competències’, ha dit Castells, en resposta a una interpel·lació del diputat de CiU Antoni Fernàndez Teixidó.

El govern ja va anunciar la setmana passada que el seu gabinet jurídic estudiava si el FROB envaïa competències de la Generalitat. Si l’informe confirma una invasió competencial, el govern enviarà el decret del govern espanyol al Consell Consultiu per tal que sigui aquest organisme qui determini si l’estat ha envaït o no competències de la Generalitat en matèria de bancs i caixes.

Possibles fusions

L’aprovació del FROB coincidia amb les primeres informacions de possibles fusions entre caixes catalanes. De moment, però, Caixa Terrassa, Caixa Sabadell i Caixa Manlleu, que van reunir-se dimarts amb el Banc d’Espanya, es limiten a parlar de col·laboració. A més a més, aquests últims dies també es parla de dos processos més de possibles fusions. Una, entre Caixa Catalunya, Caixa Girona i Caixa Tarragona, i la segona, entre Bancaixa i la CAM.

Sobre aquesta situació, Castells ha dit que cal actuar ‘sense fer soroll i amb discreció’, i ha recordat que el sistema financer català és sa i que a Catalunya hi ha un bon model de caixes. També ha dit que calia actuar amb ple respecte a l’autonomia i independència de les entitats i que el govern no podia ser un espectador; ‘el govern ha de tenir una política de caixes, ha de ser una política de país i seria bo que fos compartida per govern i per oposició evitant la politització’, ha reblat.

Enllaços
Notícies relacionades a VilaWeb: Montilla preveu fusions entre caixes d’estalvi catalanes (20-5-2009) l El govern ‘acompanyarà’ les possibles fusions de caixes d’estalvi (26-6-2009) l Caixa Terrassa, Caixa Sabadell i Caixa Manlleu no parlen de moment de fusió, sinó de col·laboració.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any