CiU, PSC i PP voten contra la proposició de llei per a prohibir el cultiu de transgènics

  • Es tornen a fer paleses les desavinences del tripartit al parlament

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
02.07.2009 - 13:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

CiU, PSC i PP s’ha unit avui al parlament per tirar endavant les esmenes a la totalitat a la proposició de llei per a la prohibició del cultiu de productes agrícoles modificats genèticament (pdf). S’ha evitat així que la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) de la plataforma Som lo que Sembrem superi el primer tràmit i es debati al parlament. ERC, ICV-EUiA i el Grup Mixt n’han votat a favor. El tripartit torna a votar dividit al parlament.El vot ha estat secret i el resultat ha estat 95 vots a favor de les esmenes a la totalitat, 35 vots en contra i una abstenció. Alexis Inglada, membre de la plataforma Som lo que Sembrem, ha acusat el govern de deixar-se portar ‘massa vegada per interessos econòmics’.

Que es declari el territori lliure de transgènics

La plataforma alerta en el text dels possibles riscos sanitaris i ambientals dels aliments i cultius modificats genèticament, demana que se’n prohibeixi el cultiu i que Catalunya es declari territori lliure de conreus transgènics. A més, el text de la proposta demana que s’inclogui l’obligació, a qui comercialitzi aquest tipus de productes, d’identificar-los en l’etiquetatge com a productes que contenen organismes modificats genèticament. La proposta també sol·licita que el govern obri una línia d’investigació i treball sobre els efectes dels organismes modificats genèticament en la salut humana, els ecosistemes, la biodiversitat i l’àmbit socioeconòmic, i estableix sancions per als qui incompleixin el contingut del projecte de llei.

‘Demanem un debat seriós i serè’

‘Tot això ha passat amb la baixada de braços del govern, que en compte de vetllar per la ciutadania es deixa portar massa vegades per interessos econòmics o, si més no, per no entorpir-los’, ha indicat Inglada durant la seva intervenció al Parlament. ‘Sembla que enlloc de governar pel poble ho facin per un grapat d’empreses’, ha destacat.

‘Ens han titllat de tot, com ara d’antisistemes’, ha lamentat.’D’antisistema, res de res; un pagès de Boldú, antisistema?’, ha preguntat. ‘Hem utilitzat les regles de joc que ens han donat i, amb entusiasme, hem portat les 50.000 signatures i si n’haguessin demanat 100.000 també ho haguéssim fet. Demanem el debat tranquil i serè que ha fet Europa i un debat seriós i rigorós’, ha manifestat. En concret, es van validar 69.043 signatures de suport de les 105.896 signatures que els seus impulsors havien presentat.

Inglada ha explicat que la proposició de llei se centra en la prohibició del conreu, l’etiquetatge, la denominació lliure de transgènics i una moratòria del desenvolupament d’investigacions mentre es fa la investigació dels efectes a llarg termini dels transgènics. ‘No ens hem begut l’enteniment, no som bojos ni volem debatre res que no s’hagi legislat a mitja Europa’, ha manifestat. ‘A final d’any tindré un fill i faré tot el que pugui perquè pugui viure en un món millor amb una alimentació sana i ecològica’, ha indicat. ‘Els demano que votin en consciència i deixin fer el debat de país’, ha dit, al temps que ha acabat el seu discurs amb aplaudiments per part dels parlamentaris, excepte de CiU, PSC i PPC.

CiU: ‘És il·legal impedir el cultiu’

Josep Grau, de CiU, ha manifestat que el seu grup estava en contra de la iniciativa perquè ‘és il·legal impedir el cultiu, es coarta la llibertat dels pagesos per decidir quina agricultura volen produir a casa seva i redueix les opcions d’una agricultura sostenible’. ‘Declarar un territori lliure de transgènics no té cap valor jurídic ni tindria cap efecte pràctic atesa la jurisprudència sobre el tema’, ha afegit Grau.

PSC: ‘Cal garantir la coexistència de conreus’

Caterina Mieras, del PSC, ha apostat per ‘un model agrari fonamentat amb la producció d’aliments de qualitat, segurs i saludables, un model respectuós amb el medi ambient i que conciliï diferents formes de conreus existents’. ‘Cal garantir una adequada coexistència de conreus, la protecció d’unes i altres varietats, però no prohibir-les’, ha remarcat. ‘Hem de fer el debat sense demagògia, superficialitat o parcialitat i cal fer-lo amb realisme i rigor i màxima objectivitat amb amplitud de mires’, ha dit Mieras. ‘La nostra responsabilitat’, ha assenyalat, ‘és que tots els ciutadans accedeixin de forma equitativa als avenços tecnològics i als seus fruits i elaborar normatives que controlin els eventuals riscos’.

PP: ‘La proposta no respecta la normativa europea’

Per la seva part, Joan Bartomeu, del PPC, ha destacat que el seu partit ha presentat un esmena a la totalitat perquè ‘són moltes les contradiccions que es presenten a la proposta que no respecta la normativa europea, de l’estat i de Catalunya i proposa mesures sense tenir en compte les necessitats dels pagesos’.

ERC i ICV-EUiA demanen que hi hagi debat

Per contra, ERC, ICV-EUiA i el Grup Mixt s’han mostrat contraris a les esmenes a la totalitat de CiU, PSC i PPC perquè la iniciativa pogués ser, així, debatuda al Parlament en Comissió. El parlamentari republicà Carmel Mòdol ha declarat que el grup d’ERC, tot i que hi ha hagut vot secret, donava suport a la promoció de la ILP. Així mateix, ha demanat a CiU, PSC i PPC que retiressin les seves esmenes a la totalitat perquè el debat continués, sense recances.

Francesc Pané, d’ICV-EUiA, ha dit sobre els transgènics: ‘Potser no són les llavors del diable, però són diabòlics’. ‘Són la força del costat obscur, la màscara negra que oculta en un rostre assedegat de guanys i uns ulls que no tenen compassió’. Pané ha apuntat que el seu partit vol parlar responsablement sobre la ILP. ‘Els transgènics avancen despresa i alguns dels parlamentaris ‘massa lentament’.

Per la seva banda, Antonio Robles, del Grup Mixt, ha dit que calia atendre iniciatives d’aquesta mena perquè podien ‘avisar de perills que en un moment determinat d’interessos econòmics o polítics no se’ls doni acollida’.

Concentració davant del Parlament

Coincidit amb aques ple, més de cent cinquanta persones de la plataforma Som lo que Sembrem s’han concentrat davant del parlament i han rebut els representants del govern amb crits de ‘salut, democràcia i bons aliments’. De fet, alguns dels representants també han cridat aquest lema després de la votació de la ILP a l’interior de l’hemicicle.

Enllaços
Notícia anterior a VilaWeb: El cultiu de transgènics torna a fer paleses les desavinences del tripartit al parlament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any