El cultiu de transgènics torna a fer paleses les desavinences del tripartit al parlament

  • PSC i CiU aturaran la proposició de llei de prohibir-ne el cultiu · El ple aprovà ahir la llei d'educació amb els vots de CiU, PSC i ERC i l'oposició d'ICV

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
02.07.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En dos dies els socis del govern s’hauran contraposat al parlament en dues matèries importants: si ahir el PSC i ERC van aprovar, juntament amb CiU, una llei d’educació que ICV contestava, avui PSC, CiU i PP votaran contra la iniciativa legislativa popular presentada per la plataforma Som lo que Sembrem per a prohibir el cultiu de transgènics. Aquesta iniciativa solament tindrà el suport d’ERC i d’ICV i, per tant, no es podrà tramitar.Avui al parlament es debatran i es votaran les esmenes a la totalitat de la proposició de llei per a prohibir el cultiu de productes modificats genèticament (pdf), presentades pel PP, el PSC i CIU. ‘Els polítics haurien de respectar aquest procés de participació democràtica i permetre que la proposta de llei es debatés punt per punt a la ponència corresponent’, diu la portaveu de la plataforma, Elisenda Franquet.

La proposició, que té el suport de 105.000 signataris, el doble dels necessaris per a ser admesa al parlament, preveu d’aturar el cultiu d’aliments transgènics a Catalunya, un dels territoris on n’hi ha més; també estipula un etiquetatge exhaustiu dels productes que contenen matèries primeres transgèniques i que s’investiguin els efectes d’aquests cultius, prohibits a les Illes Balears i a Catalunya Nord i en estats europeus com Alemanya, França i Suïssa. Però no hi haurà una majoria política que el pugui fer tirar endavant.

Mentre es vota la proposició de llei al parlament, les protestes contra els transgènics continuen. En efecte, sis activistes, instal·lats des del 28 de juny passat a només cinquanta metres de la porta del parlament, van amenaçar ahir de perllongar indefinidament la vaga de fam que duen a terme si PSC, CiU i PP no retiraven les esmenes a la totalitat contra la iniciativa legislativa popular presentada per la plataforma Som lo que sembrem.

Una majoria favorable a la LEC, sense ICV

En canvi, sí que hi va haver majoria ahir al parlament per a aprovar la primera llei d’educació de Catalunya. José Montilla i Artur Mas havien corroborat, unes poques hores abans que la llei s’aprovés a l’hemicicle, l’acord establert entre el PSC, CiU i ERC. Iniciativa, com havia avançat repetidament, va votar contra el nucli de la llei, és a dir, els títols IV i XII, sobre el model educatiu basat en la coexistència de l’escola pública i de l’escola concertada, i sobre el finançament del sistema educatiu.

La portaveu d’ICV, Dolors Camats, va lamentar que s’hagués perdut una oportunitat com aquesta. En canvi, el conseller d’Educació, Ernest Maragall, va confessar-se emocionat per l’aprovació d’una nova llei ‘de país’ i de la qual va dir que donava sentit a l’estatut, perquè n’era el perllongament natural. ‘És hora de sumar, de compartir, millorar i avançar per aconseguir els nivells d’equitat i d’excel·lència educativa que espera la nostra societat’, va proferir.

Més protestes dels sindicats

En l’àmbit sindical, hi ha més aviat acord contra la LEC. Els representants sindicals dels treballadors de l’ensenyament, tant d’USTEC, com de CC OO i UGT, es van concentrar davant el parlament per protestar, car consideren que la llei no resol cap dels mals de l’educació de Catalunya.

La portaveu d’USTEC, Rosa Cañadell, va queixar-se: la LEC ‘privatitza encara més l’educació d’aquest país en comptes de fer una aposta molt clara per l’educació pública’. Això sí, els sindicats convocaran mobilitzacions ‘cada vegada que s’aprovi una mesura que ataqui l’escola pública’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any