El parlament admet per primera volta, amb Joan Solà, la intervenció d’una personalitat al ple

  • Solà va dir als diputats que tenien 'la responsabilitat de fer que aquest poble no se sentís subordinat a cap altre'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
02.07.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El lingüista Joan Solà, en una intervenció al Parlament de Catalunya, va instar els parlamentaris a emprendre accions per tal que el poble català no se sentís subordinat a cap altre. Aquesta era la primera vegada que, emparant-se en l’article 178 del reglament de la cambra, el parlament convidava una personalitat, notable per la seva ‘significació institucional, política, social, científica o cultural’, a intervenir davant seu. (Vegeu-ne el vídeo.)Solà va concretar: ‘Els polítics s’han de demanar si volen que siguem un país normal o no’. La solució és difícil, però hem passat anys ‘sense voler-la afrontar des de l’arrel i posant pedaços’. (Llegiu-ne el discurs). També va explicar que la llengua catalana no estava bé de salut política, social ni filològica. Sobre la salut política del català, va advertir que era imprescindible i urgent de modificar les regles de relació amb Espanya i que la negociació de l’estatut i del finançament havien fet aflorar una sensació de subordinació i dependència com a poble.

Com Suïssa, Bèlgica o el Canadà

En relació amb la salut social de la llengua, va dir que es parlava català a les aules, però no al pati i que fallava un sistema educatiu que no podia promoure el català. Que feia trenta anys que es reclamava el català a Europa perquè no es podia reclamar allà on calia fer-ho: al Congrés dels Diputats espanyol.

Per últim, en relació amb la salut filològica, Joan Solà va subratllar que hi havia una degradació de totes les estructures de la llengua i que els mitjans de comunicació no ajudaven a millorar-la pel mal ús que en feien. A sobre, la mala salut filològica del català no era tinguda en compte en el debat de la llengua. Solà va dir: ‘Ens caldria una situació lingüística semblant a Suïssa, Bèlgica i el Canadà’.

Solà, actual vice-president del IEC, va rebre a principi de juny el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes amb què Òmnium Cultural distingeix una persona que ha contribuït a la vida cultural del nostre país. No fa gaire Solà va publicar ‘Plantem cara’, un recull d’articles (la Magrana). Vegeu l’entrevista que va fer-li VilaWeb TV arran de l’aparició d’aquest llibre.

Enllaços
Notícia relacionada a VilaWeb: El lingüista Joan Solà, premi d’Honor de les Lletres Catalanes. | El lingüista Joan Solà, nou doctor honoris causa de la UdL.
Vilaweb TV: Entrevista a Joan Solà arran de la publicació del seu llibre ‘Plantem cara’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any