Deu platges valencianes s’omplen de fuel i quitrà

  • El vessament es va produir ahir i va obligar a desallotjar la Patacona i Port Saplaya, a Alboraia, que avui continuen tancades · Taques de fuel a Calafell, el Vendrell, Roda de Barà i Creixell

VilaWeb
Redacció
30.06.2009 - 09:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ahir la platja de la Malva-rosa es va omplir de fuel i quitrà. La causa, segons sembla, fou el vessament procedent d’un vaixell de mercaderies que navegava a prop del Port de València. Les taques es van estendre ràpidament a unes altres platges, al nord i al sud. La Patacona i Port Saplaya, a Alboraia, se’n veieren greument afectades. Segons que ha pogut saber VilaWeb, avui continuen les tasques de neteja i no s’hi permet l’accés.En efecte, tal com ha dit Ernesto Navarro, director del Servei d’Emergències i Protecció Civil de l’Ajuntament d’Alboraia, les tasques de neteja a les platges de la Patacona i Port Saplaya s’han reprès a tres quarts de sis del matí, després d’haver-se acabat ahir cap al tard. L’Ajuntament d’Alboraia espera, amb tot, poder reobrir les platges a la tarda.

Ahir diverses embarcacions extragueren de la mar uns dos-cents cinquanta grams de fuel i quitrà. Segons que ha dit avui el delegat del govern espanyol, Ricardo Peralta, la situació avui és de ‘normalitat absoluta’. Peralta n’ha minimitzat la importància i ha dit que només es trobaren taques menudes i aïllades (àudio).

Pel que fa a les platges, que no són competència de la subdelegació del govern espanyol, sinó dels ajuntaments, continuen els problemes pel vessament. Si bé a les platges de València s’han netejat les restes del vessament que arribaren fins a la vora, a les d’Alboraia, continuen les tasques de neteja.

Val a dir que hir el Consell Valencià de Cultura (CVC) va fer públic un informe sobre la contaminació de la Mediterrània. Segons l’informe, la contaminació és alta com a conseqüència, especialment, al trànsit intens de vaixells de mercaderies (entre els quals, petroliers) i de creuers turístics. El CVC considera que la normativa o bé és ‘insuficient’ o bé no s’aplica de manera ‘eficient’ i aconsella d’augmentar la coordinació entre administracions.

Taques de fuel a Calafell, el Vendrell, Roda de Barà i Creixell

Les detectades a València i Alboraia no foren ahir les úniques taques de fuel que afectaren les platges del país. A Calafell, el Vendrell, Roda de Barà i Creixell també se’n detectaren.

Dissabte a la tarda el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya, Cecat, va activar la fase d’alerta del Pla Especial d’Emergències per Contaminació Accidental d’Aigües Marines a Catalunya, el Camcat, alerta que encara roman activa, a causa de la detecció d’una taca de cru cinc milles endins al sud del port de Tarragona. Fins ahir embarcacions han estat fent tasques de neteja mentre una avioneta de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) sobrevolava la zona.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any