La Setmana Tràgica, als llibres

  • Arran del centenari s'han publicat i reeditat llibres, assaigs i novel·les que en parlen

VilaWeb
Redacció
06.07.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest mes de juliol fa cent anys de la Setmana Tràgica. Coincidint amb la commemoració d’aquesta revolta, enguany s’han publicat una gran quantitat de llibres, novel·les i assaigs, que analitzen què va ser la Setmana Tràgica, els motius que la van provocar i les seves conseqüències. Un dels llibres més destacats que tracten aquest episodi és ‘Maragall i la Setmana Tràgica‘ de Josep Benet que ara Edicions 62 ha recuperat.Aquest llibre de Benet és considerat per molts com un clàssic. Jordi Amat, que fa l’epíleg d’aquesta nova edició, justifica aquesta etiqueta amb tres arguments: ‘El llibre de Benet és un clàssic perquè és una obra pionera en aportar una mirada històrica sobre la Setmana Tràgica; perquè és l’entrada de Benet en el gènere de l’assaig i, per últim, perquè presenta el conflicte entre polítics i intel·lectuals en una època en què no era gaire habitual fer-ho’, ha dit a Jordi Amat a VilaWeb.

Nous assaigs sobre la Setmana Tràgica

Ara, han arribat noves veus en el camp de l’assaig que també han volgut aportar el seu granet de sorra a l’anàlisi de la Setmana Tràgica. ‘Convé explicar, amb els ulls del nostre temps i per al públic d’avui, uns fets tan extraordinaris i tan singulars com aquells’, ha dit a VilaWeb Antoni Dalmau, autor de ‘Set dies de fúria‘ (Columna). Un assaig que aporta una síntesi divulgativa i entenedora del que va ser la Setmana Tràgica i que es complementa amb fotografies, una cronologia detallada, la biografia dels principals protagonistes i diversos textos de l’època.

Qui també ha basat el seu llibre en documents de l’època és Alexia Domínguez que ha utilitzat diaris com ‘La Veu de Catalunya’, ‘El correu’ o ‘El poble català’ per escriure l’assaig ‘La Setmana Tràgica de Barcelona, 1909‘ (Cossetània). L’interès de Domínguez per aquest episodi va néixer quan anava a l’escola. La professora d’història els va explicar que l’edifici on anaven a classe, l’escola Pia de Sant Antoni de Barcelona, va ser incendiat durant la Setmana Tràgica. ‘Volia recuperar aquest fet històric que, tot i que és petit en la història, té un caràcter premonitori perquè aquests fets es van repetir durant la guerra de 1936-1939’, ha dit Domínguez a VilaWeb. ‘No volia fer cap manifest polític sinó explicar com es va produir aquesta revolta des d’un punt de vista periodístic’, ha afegit. L’autora fa un retrat de la societat catalana d’aquella època i aporta dades com quin era el preu del pa, quins canvis estaven patint els carrers de Barcelona o els nous esports que s’havien introduït en la societat. ‘Volia fer un llibre amè per aquella gent a qui no interessa la història’, ha concretat l’autora.

Un altre assaig sobre aquesta revolta és ‘Setmana Tràgica’ (Pòrtic)’ de David Martínez. ‘Encara a hores d’ara es plantegen un bon grapat d’interrogants. No només sobre qui estava o no al darrera, sinó sobre quina era l’estructura social i política de la Barcelona de la primera dècada del segle XX’, ha dit l’autor a VilaWeb. En paraules Martínez, el seu llibre no es limita a l’argument de la lluita de classes, sinó que té molt present la dinàmica política d’aquells moments. ‘És a dir els interessos dels diferents grups professionals i intel·lectuals que començaren a proliferar en aquells anys a la societat barcelonina (militars, advocats, enginyers industrials, arquitectes i urbanistes) i que estaven ajudant a configurar la Barcelona del moment: nous carrers, remodelació de la barcelona antiga, etc’.

La revolta explicada a través d’una història

Però no tot són assaigs. També hi ha llibres de ficció que s’ambienten en aquesta revolta que va començar a finals de juliol de 1909. Un d’aquests és el d’Andreu Martín, que ha volgut fer la seva aportació amb una novel·la negra ambientada durant la revolta que du per nom ‘Barcelona tràgica’ (Ara Llibres). ‘Els personatges d’aquesta novel·la es fan les preguntes que a mi m’agradaria fer-me sobre la Setmana Tràgica’, ha dit Martín a VilaWeb. Concretament, a través dels seus personatges l’autor es pregunta: ‘Per què a la primera fila de les barricades hi havia senyors molt ben vestits que ho organitzaven tot? Per què durant la vaga general, els empresaris no van deixar entrar a les fàbriques els obrers que volien treballar? i per què els senyors que ho van organitzar no els va passar res i a Ferrer i Guàrdia el van executar malgrat que no tenia res a veure amb els fets?’. Andreu Martín s’ha documentat sobre aquest episodi històric per escriure una història on els protagonistes són els germans Estrada propietaris d’una fàbrica.

Un altre novel·la ambientada durant la Setmana Tràgica és la d’Alicia Giménez, ‘El silenci dels claustres‘ (Destino), que s’ambienta tant a la Barcelona actual, com a la convulsa ciutat durant la Setmana Tràgica. A ‘El silenci dels claustres’ la mort d’un frare del monestir de Poblet i la desaparició del seu cos provoca que la inspectora de policia Petra Delicado s’hagi de documentar sobre uns fets històrics que els resulten força llunyans: la Setmana Tràgica del 1909.

Enllaços
VilaWeb Lletres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any