Notícies

Diumenge  28.06.2009  06:00

Més de tres mil manifestants reclamen 'un acte de sobirania' al parlament de Catalunya

VilaWeb TV n'ha fet un vídeo · Diputats d'ERC i CiU van rebre la marxa al Parlament

Men?ame
 

Més de tres mil manifestants van arribar ahir fins al Parlament de Catalunya, seguint la crida d'Acte de Sobirania, per exigir als representants polítics que explicitessin 'si estaven disposats o no a fer l'acte de sobirania necessari perquè Catalunya sigui un país sobirà, lliure i solidari'. Diputats d'ERC i CiU els van rebre a l'arribada al parlament, elperò una part dels manifestants els van escridassar de 'botiflers' (vegeu-ne el vídeo).

Els dos diputats de CiU, Josep Rull i Jordi Turull, que van anar fins el Parlament per rebre la marxa, van optar per no signar el document perquè no volien 'generar falses expectatives' o en tot cas expectatives que 'no es poden assolir a curt termini' (àudio). Rull va considerar que el que toca ara és treballar per 'eixamplar la consciència nacional' i va celebrar que hi hagi moviments cívics i socials que defensin 'més llibertat per Catalunya' i 'més autogovern'.

Els vuit diputats d'ERC, entre els quals Anna Simó, Xavier Vendrell, Uriel Bertran i Marina Llansana, si que van signar el full comprometent-se a fer l'acte de sobirania, però els assistents els van retreure que la setmana passada no votessin en favor de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que 'Deumil.cat' va presentar demanant una convocatòria de referèndum d'autodeterminació.

Els manifestants s'havien concentrat, a les cinc de la tarda, a l'Arc del Triomf, on van llegir un manifest i on van actuar grups musicals. La intenció d'aquesta convocatòria era de continuar 'denunciant la fi de la via estatuària'. Els organitzadors argüeixen que l'estatut 'és un marc legal que no ens permetrà d'avançar cap a la construcció nacional. Si l'acceptem, no podrem caminar cap a la independència', va dir a VilaWeb Enric Fontanals, portaveu de la plataforma convocant. També volien 'demanar responsabilitats als representants polítics' i col·locar-los en una 'disjuntiva': que fessin explícit si estan disposats o no a treballar per construir la independència.

Així, doncs, després d'haver enviat més d'un miler de cartes adreçades al president Montilla i d'haver aconseguit omplir de gom a gom la plaça de Sant Jaume de Barcelona, Acte de Sobirania va tornar a cridar ahir la gent del país, i va assegurar que les accions continuaran 'fins que no s'assoleixi l'objectiu final'.

Acte de Sobirania

Acte de Sobirania és integrada per un grup de gent vinculat al món associatiu, impulsors d'entitats com Plataforma pel dret de decidir, Sobirania i Progrés, Sobirania i Justícia (vídeo), encapçalada pels ex-consellers Agustí Bassols i Max Cahner, i Comissió de la Dignitat. Tots treballen sota el lema 'Només un poble que hi va, hi arriba. Un país lliure, un país millor'.

Men?ame