El G-8 d’Exteriors critica la repressió als carrers de Teheran

  • El Consell de Guardians de l'Iran nega les denúncies de frau de l'oposició, que qualifica com les més netes dels últims trenta anys

VilaWeb
Redacció
27.06.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els ministres d’afers estrangers dels estats del G-8 criticaren ahir la repressió a l’Iran des de les eleccions presidencials del 12 de juny. Les vuit potències principals del món s’han reunit a Trieste (Itàlia), dues setmanes abans de la reunió anual de caps d’estat i de govern del G-8 que es farà a l’Aquila, i ho han aprofitat per blasmar la repressió de la policia a Teheran. L’Iran era un dels països convidats a la reunió, però no hi ha anat.Ahir al matí, el portaveu del Consell de Guardians iranià, Abbasali Kadkhodai, va comparèixer per refusar les denúncies de frau presentades per l’oposició en les eleccions presidencials del 12 de juny. ‘Després de deu dies d’examinar-les, no hem trobat cap irregularitat important’, va dir Kadkhodai. ‘Han estat unes de les eleccions més netes que hem tingut, i puc dir amb certesa que no hi ha hagut frau’, va afegir. El Consell de Guardians havia admès irregularitats en tres milions de vots.

Amb tot, com que la diferència de vots entre el guanyador, Mahmoud Ahmadinejad, i Mir Hossein Mousavi fou superior, l’organisme va dir que no calia repetir les eleccions.

Per la seva banda, el president dels EUA, Barack Obama, va elogiar la valentia dels iranians que protesten contra els resultats electorals. Obama també va declarar que no es prenia seriosament la petició del president iranià perquè es disculpi per les crítiques a les mesures iranianes per a controlar les manifestacions. ‘Els drets del poble iranià a reunir-se, parlar lliurement, a que s’escoltin les seves veus, són aspiracions universals. La seva valentia davant la brutalitat és un llegat de la seva llarga cerca de justícia. La violència perpetrada en contra seu és escandalosa’, digués Obama.

Enllaços
Mitjans iranians: Teheran Times | Iran Daily | Press TV.
Discurs de l’aiatol·là Alí Khamenei sobre les eleccions presidencials.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any