La Plataforma Som lo que Sembrem treu dues mil persones al carrer avui a Barcelona

  • La manifestació volia evitar que el pròxim ple del parlament paralitzi la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per a prohibir els transgènics

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
28.06.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dues mil persones han sortit avui al carrer a Barcelona convocades per la Plataforma Som lo que Sembrem, promotora de la Iniciativa Legislativa Popular, amb el lema ‘Democràcia, salut i bons aliments’. La plataforma ha volgut fer entendre amb la manifestació un nou model alimentari, sanitari i agrícola i pressionar els grups parlamentaris del PP, PSC i CIU, perquè no aturin la ILP en el ple que faran dimecres, dia 1 de juliol.La marxa ha anat des de la plaça Catalunya fins al Parlament per la Via Laietana. Encapçalaven la manifestació els cuiners Santi Santamaria i Antoni Rafecas. A l’entrada del Parlament, tres mossos han negat l’entrada a la caravana que anava al davant de la manifestació. Després d’una discussió, el vehicle ha burlat les barreres i ha accedit al Parlament.

Tres manifestants inicien una vaga de fam

Els manifestants al·leguen que el vehicle és necessari perquè a partir d’aquest diumenge tres persones volen dur a terme una vaga de fam fins que CiU, PP i PSC retirin les esmenes a la totalitat. Un dels agricultors que volen començar aquesta mesura de pressió és Josep Pàmies, que també és membre de la comissió impulsora de la llei. Ha explicat que l’esmena a la totalitat és ‘un menyspreu a la democràcia’.

Ha criticat que s’hagi impedit discutir la llei al Parlament, on haurien pogut ‘portar ponents per influir’. Considera que no es vol discutir la llei perquè ‘hi ha uns interessos econòmics molt forts al darrera’.

ICV i ERC donen el seu suport als antitransgènics

Una vintena de membres d’ICV-EUiA han estat rebuts pels manifestants amb crits com ‘no sou benvinguts’ a la plaça Catalunya. Des d’aquest moment han decidit retirar les nombroses banderes del partit que portaven. Tot i això han fet tota la manifestació. Dolors Camats, d’ICV, ha reconegut que ‘malauradament l’esmena a la totalitat sembla que tirarà endavant i aquest tràmit parlamentari no podrà continuar’. Ha dit que considera que el debat s’hauria de fer i per això la seva formació votaran en contra d’aquesta esmena. Els organitzadors han explicat que un representant d’ERC també s’ha acostat a la marxa.

Segons Elisenda Franquet, membre de la Plataforma, ‘és molt probable que la ILP s’aturi en el pròxim ple parlamentari’, on es debatran les esmenes a la totalitat de la proposició de llei per a la prohibició del cultiu de productes modificats genèticament (OMG), presentades pel PP, el PSC i CIU el 6 de maig passat. ‘Els polítics haurien de respectar aquest procés de participació democràtica i permetre que la proposta de llei es debati punt per punt a la ponència corresponent’, diu Franquet. La proposició, impulsada per la Plataforma Som lo que Sembrem, té el suport de 105.000 persones.

Els eixos principals de la ILP

Aquesta ILP és la tercera que es debat en ple aquesta legislatura. Va començar a gestar-se l’any 2007 i ha aconseguit el doble de les signatures necessàries per a ser admesa. La proposta preveu aturar el cultiu i el desenvolupament d’aliments transgènics en el territori català, la segona regió europea amb més cultius modificats genèticament, la majoria dels quals són de panís. També preveu declarar Catalunya com a Zona Lliure de Transgènics; garantir un etiquetatge exhaustiu dels productes que contenen matèries primeres transgèniques; i finalment, investigar els efectes d’aquests cultius, prohibits a França, Suïssa, Alemanya, Àustria i les Illes.

Som lo que Sembrem va sorgir arran de les reivindicacions de l’Assemblea Pagesa de Catalunya per impulsar la ILP, i avui agrupa una norantena d’organitzacions.

Enllaços
Web de la Plataforma Som lo que Sembrem.
Web del col·lectiu Transgènics fora!.
Notícia relacionada de Vilaweb: ‘Més de cent mil signatures per a prohibir els transgènics a Catalunya’, (20/08/08).
Generalitat de Catalunya: Llei 1/2006, de 16 de febrer, de la iniciativa legislativa popular (pdf).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any