Comença una campanya per un espai televisiu propi en català

  • La Xarxa de Consumidors amb Llengua insta a fer-ne la petició al ministre d'Indústria espanyol amb una tramesa de cartes multitudinària

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
26.06.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Xarxa de Consumidors amb Llengua ha començat la campanya ‘Aconseguir la recepció de les televisions en català a tot el territori lingüístic’. Aquesta consisteix a enviar una carta al Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç espanyol, que té la ‘clau tècnica’, per demanar-li un espai televisiu català propi. Els promotors no s’estan de dir que l’arribada de la TDT, que permetrà de rebre més canals de televisió, reduirà els d’emissió en català.La carta, adreçada al ministre Miguel Sebastián, deplora les sancions imposades a Acció Cultural del País Valencià (ACPV) per les freqüències televisives gràcies a les quals els valencians poden veure TV3. També deplora la manca de paraula de l’ex-ministre del ram, Joan Clos, d’atorgar un tercer múltiplex de televisió digital perquè pugui haver-hi reciprocitat entre les televisions autonòmiques, reciprocitat de què, diu la carta, el ministre s’ha ‘desentès’.

La carta demana que l’estat espanyol ‘posi en marxa i tuteli un múltiplex de televisió amb quatre canals en català’, format per TV3, IB3, Canal 9 i un quart canal que emeti la programació en català de TVE i la que emeti, en el futur, la Televisió d’Aragó. Alhora, demana que el Ministeri espanyol arribi a un acord amb el govern de l’estat francès perquè les televisions catalanes es puguin veure a Catalunya Nord.

TVC a tot el país

Al País Valencià ja són molts els qui no poden veure TV3. Des que el govern de Francisco Camps va fer tancar els repetidors amb què es rebia TV3, propietat d’ACPV, el PP no para d’entrebancar-ne la recepció. El maig passat la comissió de coordinació, organització i règim de les institucions de les Corts valencianes, per exemple, va denegar una proposició no de llei de Compromís demanant la ‘recepció normalitzada i estable dels canals de TV3 i Canal 33’ al País Valencià. La iniciativa incloïa la reclamació al govern espanyol perquè concedís el múltiplex que faria possible la recepció. Mentrestant, ACPV ha començat la campanya ‘Televisió sense fronteres’. Aquest fou, precisament, el lema de la manifestació que va aplegar milers de manifestants als carrers de València el 9 de maig passat.

A les Illes, el conseller català de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras i el conseller de Presidència balear, Albert Moragues, van acordar dilluns de garantir l’emissió dels canals 3/24 i 33 a les Illes, an bon punt hi entri en funcionament la TDT. Ara, sobre les emissions de TV3, substituïdes per les de TV3Cat arran del conveni de reciprocitat entre aquests dos governs, no varen acordar res, i per tant no hi ha novetat. L’apagada analògica a Menorca i les Pitiüses serà el 30 de juny, i a Mallorca, el 31 de desembre.

A Catalunya Nord les emissions dels quatre canals de TDT de Televisió de Catalunya (TVC) deixaren de veure-s’hi el febrer passat pel tancament del repetidor privat que les feia possibles. L’apagada analògica al sud, que serà definitiva el 2010, pot fer que el nord deixi de rebre les emissions dels canals de TVC, que s’hi poden veure en analògic des del 1985.

A la Franja de Ponent pot ser que no s’hi vegin TV3 ni Canal 33, que ara hi arriben gràcies als repetidors del senyal analògic. Un d’aquests repetidors és propietat de l’Ajuntament de Fraga, i sembla que el consistori no fa pas comptes de facilitar que tots dos canals es puguin veure via TDT, encara que milers de fragatins hagin signat en favor de la continuïtat de les recepcions. A sobre, el govern aragonès tampoc no sembla interessat a facilitar-les, i això que el tràmit costa ben pocs diners. Al Facebook hi ha un grup que reclama de poder veure els canals de TV3 al Baix Cinca.

Enllaços
Manifest de l’OCB: ‘Exigim que ens tornin TV3, C33 i Punt 2’.
Campanya d’ACPV: Televisió sense fronteres.
Grup del Facebook: Volem TV3 per TDT a Fraga i a la Franja.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any