La Franja de Ponent torna a exigir viure en català

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.06.2009 - 14:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Guillem Chacon reclama per a la Franja de Ponent a l’Aragó el mateix tracte que te la Vall d’Aran a Catalunya.Guillem Chacon reclama per a la Franja de Ponent a l’Aragó el mateix tracte que te la Vall d’Aran a Catalunya.

Avui i tot fent de la diada de Sant Joan una jornada reivindicativa la capital cultural de la Franja de Ponent, Calaceit (Matarranya), ha acollit la inauguració de l’exposició “Realitat i vitalitat de la llengua catalana”, una exposició creada per la FOLC, la Federació d’Organitzacions per la Llengua Catalana.

L’exposició ha estat l’element que complementava la roda de premsa que han fet els caps de la Institució Cultural de la Franja de Ponent, Jaume Borbon, President de la ICFP i ex-alcalde de Mequinensa, Paulí Fontoba, Coordinador de la ICFP i regidor de l’Ajuntament de Calaceit i Guillem Chacon, Vicepresident de la FOLC (Federació d’Organitzacions per la Llengua Catalana) i Secretari General de la ICFP.

Els tres activistes culturals han convocat als mitjans de comunicació aragonesos i catalans i a les organitzacions en defensa de la cultura catalana a la Franja de Ponent per a tornar a recriminar al Govern d’Aragó i al seu president Marcelino Iglesias l’incompliment reiterat de les promeses d’una llei de llengües de l’Aragó. Entre els assistents hi era l’ex-consellera de la Generalitat Anna Simó.

Paulí Fontoba ha dit que el Govern d’Aragó no te cap intenció de fer aquesta llei i que el PSOE està portant a terme una meticulosa tasca per a l’eradicació de la llengua i cultura catalana, amb el vist-i-plau de d’altres partits catalanòfobs com la Chunta Aragonesista o el PAR.

Jaume Borbon, ha recordat que d’ençà que ell com alcalde de Mequinensa va declarar l’any 1998 el català oficial en aquell municipi no s’ha fet res més en positiu pel català a l’Aragó.

Guillem Chacon, secretari general de la Institució i vicepresident de la Federació que aplega a les entitats que defensen el català arreu dels Països Catalans, la FOLC, ha donat les dades sobre l’ús del català i ha assenyalat que encara la Franja és on més es parla percentualment el català, però que l’absència de reconeixement i l’actitud bel•ligerant del Govern d’Aragó està posant en un atzucac el futur tant de la llengua, com de la cultura i les tradicions. Chacon ha enfervoritzat als assistents reclamant al Govern d’Aragó “que tracti a la Franja de Ponent amb el mateix respecte que Catalunya tracta a la Vall d’Aran”.

L’any 2005 Guillem Chacon va fer una roda de premsa al Parlament d’Europa a Estrasburg mentre la Institució Cultural de la Franja de Ponent denunciava davant el Defensor del Poble Europeu, també a Estrasburg, a l’Aragó per no respectar els drets humans en matèria lingüística i cultural.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any