Notícies

Dilluns  22.06.2009  20:00

'El professor d'història' de Joan Francesc Mira, guanyador del premi Crexells

El lliurament del premi es fa a l'Ateneu Barcelonès

Men?ame
 

'El professor d'història' de Joan Francesc Mira és el guanyador del Premi Crexells de novel·la. 'Dels premis, ningú no se'n recorda; allò que importa és l'obra que queda', va dir a VilaWeb Joan Francesc Mira. Tot i així, Mira va assegurar: 'Després de tants anys les obres que faig ja tenen una consistència'. I és que 'El professor d'història' ha obtingut el premi de la Crítica Literària, el Ciutat de Barcelona i el Maria Àngels Anglada.

Un professor d'història contemporània avança per compte propi la jubilació després d'un accident a la facultat: aquest és el protagonista del llibre de Mira. L'última classe d'aquest professor es converteix en una reflexió extraordinària sobre el sentit o el final de la història. Ara, Joan Francesc Mira també és professor universitari, a més d'antropòleg i sociòleg. 'El protagonista de la meva novel·la no sóc jo, però sé que he utilitzat elements meus per construir-lo', va explicar.

'El professor d'història' de Mira completa la trilogia que va obrir l'any 1989 amb 'Els treballs perduts', i que va continuar el 2003, amb 'Purgatori'. Aquestes tres novel·les reflecteixen les Valències d'aquests darrers trenta anys i projecten la imatge de l'home occidental modern, que assisteix als canvis socials, polítics o morals del seu entorn. ''El professor d'història' parla d'allò que ve després de la maduresa, quan hom prova de donar un sentit global a allò que ha viscut, comentà l'escriptor.

Nova web del premi

Les obres finalistes del premi Crexells foren 'Camisa de foc' d'Anna Carreras i 'Desfent el nus del mocador' de Ramon Erra. Durant aquests últims mesos s'han fet conferències, debats, col·loquis i activitats per difondre les tres novel·les que optaven al premi. Les activitats han estat obertes a tothom i el nou portal web ha anat incorporant informació sobre els llibres finalistes, fòrums de lectura i converses via xarxa amb els autors.

El lliurament del premi va ser ahir al vespre al jardí romàntic de l'Ateneu Barcelonès. El premi de l'any passat va ser per a la novel·la 'Dormir amb Winona Ryder' d'Edgar Cantero.