‘El professor d’història’ de Joan Francesc Mira, guanyador del premi Crexells

  • Aquest vespre s'està celebrant la festa d'entrega del premi a l'Ateneu Barcelonès

VilaWeb
Redacció
22.06.2009 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El professor d’història’ de Joan Francesc Mira és el guanyador del Premi Crexells de novel·la. ‘Dels premis ningú no se’n recorda, el que importa és l’obra que queda’, ha dit a VilaWeb Joan Francesc Mira. Tot i així, Mira ha assegurat: ‘Després de tants anys les obres que faig ja tenen una consistència’. I és que ‘El professor d’història’ ha obtingut el premi de la Crítica Literària, el Ciutat de Barcelona i el Maria Àngels Anglada.Un professor d’història contemporània que decideix avançar pel seu compte la jubilació després d’un accident a la facultat és el protagonista del llibre de Mira. L’última classe d’aquest professor es converteix en una extraordinària reflexió sobre el sentit o el final de la història. Precisament, Joan Francesc Mira també és professor universitari a més d’antropòleg i sociòleg. ‘El protagonista de la meva novel·la no sóc jo però si que he utilitzat elements meus per construir-lo’, ha explicat Mira.

Amb ‘El professor d’història’, Mira ha completat la trilogia que va iniciar l’any 1989 amb les novel·les ‘Els treballs perduts’, i que va continuar el 2003, amb l’obra ‘Purgatori’. Aquestes tres novel·les reflecteixen les diferents Valències dels darrers trenta anys i projecten la imatge de l’home occidental modern, que assisteix als canvis socials, polítics o morals del seu entorn. ”El professor d’història’ parla d’allò que ve després de la maduresa, quan intentes donar-li un sentit global a allò que has viscut’, ha concretat l’escriptor.

Nova web del premi

Les altres obres finalistes del premi Crexells eren ‘Camisa de foc’ d’Anna Carreras i ‘Desfent el nus del mocador’ de Ramon Erra. Durant els últims mesos s’han fet conferències, debats, col·loquis i activitats per donar a conèixer les tres novel·les que optaven al premi. Les activitats han sigut obertes a tothom i el nou portal web ha anat incorporant informació sobre els llibres finalistes, fòrums de lectura i xats de conversa amb els autors.

L’entrega del premi s’està fent avui a les vuit del vespre al jardí romàntic de l’Ateneu Barcelonès. L’edició anterior del premi va recaure en la novel·la ‘Dormir amb Winona Ryder’ d’Edgar Cantero.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any