Els manifestants tornen a desafiar la prohibició de concentracions de protesta a l’Iran

  • El Consell de Guardians reconeix irregularitats a les eleccions que afecten tres milions de vots

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
22.06.2009 - 16:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un miler de manifestants s’ha concentrat avui a Teheran, desafiant la prohibició de la concentració. Algunes fonts apunten que hi hagut càrregues de la policia contra els manifestants, tal com apunta la BBC. Però la prohibició de les autoritats iranianes que hi hagi mitjans de comunicació fa difícil de confirmar les informacions sobre les protestes. La d’avui s’esdevé després de la constatació del Consell de Guardians d’irregularitats electorals.En efecte, ha confirmat irregularitats electorals a cinquanta ciutats i ha admès que el nombre de vots recomptats (uns tres milions) supera el nombre d’habitants censats amb dret a votar. Així ho ha reconegut un portaveu del Consell, Abbas Ali Kadkhodaei, segons que ha informat la cadena de televisió estatal Press TV. El govern iranià ha reiterat les acusacions vers Occident, després que ahir va rebutjar-ne la intromissió.

El portaveu del Consell de Guardians ha dit que no era certa la denúncia del candidat derrotat, Mohsen Rezaei, que va denunciar irregularitats a 170 ciutats, car només n’hi ha hagut en una cinquantena. Aquestes han estat les paraules del portaveu en declaracions al canal 2 de l’emissora IRIB. En canvi, ha desestimat que s’hi produís frau electoral i ha defensat que les eleccions foren ‘lliures i justes’. Ha argüit que el desajustament no afectaria en cap cas el resultat final dels comicis i que el fet que la participació superi el 100% en algunes ciutats era normal atès que no hi ha cap normativa que estableixi que hom ha de votar en les eleccions presidencials allà on resideix. Segons que ha dit, que estigués de viatge va poder votar en una altra ciutat o província del país.

Kadjodaei ha admès, tanmateix, que el Consell de Guardians podria ordenar un recompte de vots a les meses electorals afectades arran de les peticions dels candidats per determinar si el possible canvi és significatiu per als resultats. Amb tot, el Consell de Guardians, de moment, no ha anunciat cap mesura al respecte de les irregularitats detectades. Val a dir, però, que l’organisme no ha anul·lat mai uns comicis que és el que demana el líder opositor Mousavi, que defensa que va haver-hi frau.Mahmoud Ahmadinejad, el candidat vencedor i actual president, va obtenir, segons els resultats oficials, més de 24,5 milions de vots (el 62,6%), mentre que el reformista Mir Hossein Mousavi en va obtenir 13,2.

El govern iranià acusa Occident de ‘fomentar l’anarquia i el bandalisme’

El govern iranià ha acusat els Estats Units, el Regne Unit i França, especialment, de ‘fomentar l’anarquia i el vandalisme’ pel seu suport als manifestants. Diversos líders polítics han demanat que es deixi d’actuar violentament contra les ‘manifestacions pacífiques’.

Les acusacions als estats occidentals les ha fetes un portaveu del Ministeri d’Exteriors, Hassan Qashqavi, qui no ha descartat d’expulsar a certs ambaixadors. Ha dit que a hores d’ara s’estan estudiant les mesures adients per a encarar la situació.

Les crítiques internacionals a la violència infligida al poble iranià creixen, alhora que el president, Mahmoud Ahmadinejad, critica la ‘intromissió occidental’. Ara, el president dels Estats Units, Barack Obama, ha reiterat que les accions del govern i de la policia iranians contra els manifestants eren injustes. Des del seu partit demanen al president que prengui una posició més ferma sobre la crisi política que viu l’Iran des del 12 de juny.

Mentrestant, els opositors del govern continuen ocupant els carrers de Teheran i d’algunes ciutats del país. Mousavi demana ‘contenció’ als manifestants, alhora que defensa el dret de contestar els resultats electorals, que considera fraudulents, tal com ha admès el Consell de Guardians.

Les informacions que arriben de l’Iran són difícils de verificar, i sovint confuses. I és que el govern no solament no manté les restriccions als mitjans de comunicació internacionals, ans els ha intensificats i els entrebanca qui-sap-lo perquè no puguin informar. Contra els intents d’impedir la lliure circulació d’informació i d’explicar què ocorre al país iranià, solament hi ha el Twitter, que ajuda a obviar-hi una mica.

El darrer intent de retallar la llibertat d’informació fou l’avís de les autoritats iranianes a Jon Leyne, corresponsal de la BBC, d’abandonar el país abans de vint-i-quatre hores. Però Londres assegura que la corresponsalia es mantindrà oberta. Sobre els motius de l’expulsió, no se saben de cert. Un portaveu del Ministeri de Cultura i Guia Islàmica va confirmar l’expulsió, però sense dar-ne raons. Alguns mitjans iranians havien acusat el corresponsal d’escriure notícies falses i de distòrcer la informació.

Enllaços
Vídeo dels incidents de dissabte.
+ VilaWeb: Pàgina especial amb ‘tweets’ sobre la situació de l’Iran, en directe des d’aquell país.
Agències: IRNA | ISNA | Fars | Mitjans iranians: Teheran Times | Iran Daily | Press TV.
Portal oficial del govern iranià (en anglès i en català).
Diari de l’escola: Crisi a l’Iran.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any