La CUP no es presentarà a les eleccions al Parlament de Catalunya

  • La militància aprova per majoria l'esmena a la totalitat contra la ponència que apostava per concórrer-hi

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
22.06.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La CUP, reunida en assemblea nacional a Girona, va acordar ahir de no concórrer a les eleccions al Parlament de Catalunya del 2010. Si s’hi presentés cap candidatura unitària de l’esquerra independentista, els militants podrien participar-hi, però no la CUP com a organització. La votació de l’esmena a la totalitat contra la ponència favorable a concórrer-hi fou força dividida, encara que els militants, en senyal d’unitat, van ratificar l’esmena per una àmplia majoria.La votació final, que va servir per ratificar els acords presos a l’assemblea, va ser de 200 vots favorables, 53 de contraris i 35 abstencions. Aquests vots difereixen dels que serviren per aprovar l’esmena a la totalitat presentada per l’assemblea de Vilafranca (161 vots favorables, 148 de contraris i 4 abstencions).

Parers contraris

Una vintena d’assemblees locals eren partidàries de concórrer a les eleccions parlamentàries del 2010, però també són molts els militants de poblacions importants, on les CUP tenen regidors, que creien que calia esperar, sobretot tenint en compte que el 2011 hi ha d’haver eleccions municipals. Tal com va explicar VilaWeb dissabte, la gran majoria d’assemblees locals considera que, tard o d’hora, cal fer el ‘salt nacional’. No hi ha unanimitat, tanmateix, sobre el moment oportú. Hi ha assemblees que creuen que és ara que cal presentar una nova candidatura independentista al parlament. N’hi ha, en canvi, que opinen que abans cal que la CUP es consolidi a les poblacions importants del Principat en les eleccions del 2011 per a poder encarar una campanya a les eleccions parlamentàries amb garanties.

Alguns dels motius principals pels quals la militància de la CUP va decidir, finalment, d’ajornar la participació del partit a les eleccions al parlament català, foren que manca ben poc per als comicis i que no tenien assegurats els recursos econòmics i humans adients per a litigar-hi amb garanties, tal com van defensar durant l’assemblea de Girona.

El portaveu de la CUP, Josep Antoni Vilalta, va explicar que volien centrar tots els esforços a preparar les eleccions municipals del 2011 per poder augmentar la representació que tenien als municipis catalans. ‘Si som coneguts, és gràcies al triomf en les eleccions municipals de fa dos anys’, va dir. La CUP, que va obtenir 18.500 vots en aquestes eleccions, té ara vint regidors a tot el Principat.

L’esmena a la totalitat de l’assemblea de Vic no fou aprovada

Abans de la votació de l’esmena a la totalitat que havia presentat l’assemblea de Vilafranca, que tenia el suport de catorze regidors dels vint-i-vuit que tenen les CUP a tot el territori, es va votar l’esmena a la totalitat presentada per l’assemblea de Vic, que també volia evitar la participació a les eleccions autonòmiques. Si bé la votació fou molt ajustada (153 vots favorables i 153 de contraris i 7 abstencions), es va desestimar perquè solament es podia aprovar amb la meitat dels vots més un.

Enllaços
VilaWeb: La CUP decideix si concorre a les eleccions al Parlament de Catalunya o no (20/06/09) | La CUP no concorrerà a les eleccions europees (23/04/09).
Pàgina web de les CUP.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any